Коледа за всеки вкус

Не очаквах от себе си да направя такъв тип пост - но ето го :) Дори не е защото си изчерпах материала от блогмасване - остават още ревюта, и тепърва предизвикателства! Но докато си пишех коледните ревюта, осъзнах, че има коледна книжка за всекиго, независимо кой е любимият ви жанр. Затова реших да направя една малка компилация на заглавията с коледна тематика, които съм чела или са ми в (безкрайния) списък за четене.

Забележка: Това не е класация от типа "дъ бест", просто неща, които са привлекли вниманието ми. Тук всичко е субективно на тоя блог, ако не сте забелязали.

ХОРЪР

Започвам с хоръра, защото на пръв поглед, това е най-противоречащия жанр (не е така).
Тук ще започна с ТБР книга - N0S4A2/Носферату/Christmasland на Джо Хил. "Носферату" е историята на Вик МакКуин - жена, която има дарбата да открива неща и места и Чарлс Манкс - който със старата си кола с номер N0S4A2 може буквално да се измъква от реалността. Хобито му е да примамва деца и да ги води в едно изумително и ужасяващо място, което обича да нарича "Коледната страна". Вик е единственото дете, което някога му се е измъкнало, но сега Чарлс си е набелязал нова жертва - синът на Вик.

Книжните срещи с Хил ми харесаха неочаквано много, за разлика за досега тези с баща му. Тук нещата ми изглеждат като крийпи интерпретация на страната на чудесата, където децата се превръщат в елфчета с промити мозъци и вълшебни коли. Ениуей, надявам се това да бъде преведно! А тъй като споменахме таткото - "Гробище за домашни любимци" изглежда се развива около Коледа, въпреки че акцентът не е там.  "Пусни ме да вляза" на Линдквист също е в този период, и горещо я препоръчвам.

"Крампус" на Бром не е е история за бога на крампите, а за злия антипод на дядо Коледа... който сам по себе си не е много милозлив. Един нещастен автор на песни се оказва по средата на този сблъсък, и всичко това е илюстрирано прекрасно. Този автор привлече вниманието ми преди години с преразказа си на Питър Пан - "Крадецът на деца" и много ми хареса тъмния му и красив подход към разказа и рисунките. За съжаление, още не съм си намерила негови книги.

На български коледен хорър съм срещала само под формата на разкази. Преди време участвах в един коледен конкурс на Сборище на трубадури и там имаше много добри хорър разкази със Санта. Поне един беше на Явор Цанев, чието творчество много харесвам, така че може и да си е проправил път до някой сборник. А пък аз си харесвам още разказа си за радиационния елен, който писах за там...

КРИМИНАЛЕН

Кримито всъщност е един от най-благоприятните коледни жанрове. Помислете само - големи групи хора, семейни дрязги, някой се промъква нощем. Почти всички известни крими автори са писали нещо по въпроса. Наскоро Издателство Ера пусна престъпно красиво издание на "Коледата на Мегре" на Сименон, което ме изкушава неимоверно, въпреки че уж той не ми е любимият детектив (но го четох отдавна... кой знае...)
Също под тяхното лого е "Коледата на Поаро", която официално чака преиздаване, но може да се намери на други места. Не си представяме Шерлок Холмс като герой под имела, но по спомени и той има коледно приключение - "Синият карбункул", където имаше перипетии и с коледна пуйка (спомени - четох го отдавна, и то на руски".
Мисля, че няма нужда да ви правя реклама на Поаро и Холмс :)

Мери Хигинс Кларк е автор, с когото имам доста малко опит, но затова пък тя има цели две преведени коледни новели - "Отвличане по Коледа" и "През цялата нощ" - и двете обаче трябва да се дирят на старо.

Едва вчера ви говорих за коледното приключение на малката Флавия де Лус - "Преследвана от сенки", така че сега ще оставя само линк - ревю ето тук.




ФЕНТЪЗИ/ЪРБЪН ФЕНТЪЗИ?

"Най-тъпият ангел" - толкова очарователно заглавие! <3 Това е третата книга от трилогията "Пайн Коув".Кристофър Мур, въпреки че е доста известен, има само две преведени книги. Едната е втората от гореспомената трилогия, "Похотливецът от град Тъга", в чието преводно заглавие за съжаление се пропуска гущерската част. Но да се върнем на дебилното ангелче. В Пайн Коув е Коледа, но за нещастие, Санта отнася една лопата в главата. Джош става свидетел на сцената и отправя гореща молба към небесата да го върнат от мъртвите, за да не се провали празника. Ето че се намира и един ангел да го чуе - само че не най-умният ангел. И ето така Пайн Коув се оказва насред коледен зомби апокалипсис, когато всички мъртви се надигат.

"Най-тъпият ангел" не е преведена, да съжаление, но е преведена друга книга със същия нещастен ангел - Разиел - "Агнецът. Евангелие според Биф Шамара".  Тя също може да мине за коледно четиво, защото ангелът емва неизвестния апостол да пише ново евангелие, докато той похапва пица. И двата превода на Кристофър Мур са на Ера, между другото. Те активно се грижат за коледното ни настроение :D


ДЯДО ПРАС!!! Любимата ми коледна история ЕВЪР! "Дядо Прас" на Тери Пратчет броя за една от най-хубавите истории от Света на Диска. Всяка книга на Пратчет има деликатна препратка и критика към реалния свят, а тук се е получило брилянтно. Да добавим и древни легенди... и Смърт! Любимият ми герой на сър Пратчет :D Ако не сте чували сюжета - то той е следният: дядо Прас изчезва. За да попълни празнината, Смърт се нагърбва със задачата да обиколи света... иначе слънцето може и да не изгрее.


ФАНТАСТИКА/НАУЧНА ФАНТАСТИКА

Ето това вече е най-сложният жанр за коледни истории!
Тук си позволявам да препоръчам "Доктор Кой". Сериалът е известен с коледните си спешъли и истории. Аз специално ще акцентирам на "Приказки от Трензалор" - ревю тук . Книжката покрива годините от престоя на Доктора в градчето Коледа - просто идеално покрива условията :D

Коя коледна класация ще е пълна без споменаване на "Коледна песен" или поне нейна интерпретация? А как винаги нещата могат да станат по-добре? Като добавим Батман! В "Батман:Коледа" /Batman:Noel Брус Уейн влиза в ролята на чичо Скрудж, а героите на ДС поемат местата на останалите персонажи на Дикенс, включително Супермен и Жената-котка като призраци. Признавам, напоследък от мен Батман отнася повече подигравки, отколкото друго и сигурно няма да прочета този комикс заради доставка и цена, но фактът, че съществува, ме стопля супер коледно.


ЗА ПОРАСНАЛИ ДЕЦА

Книжката на Лиман Франк Баум за младия Коледа не се появява за първи път у нас. Предните издания са под името "Животът и приключенията на дядо Коледа", а новото на Колибри е "Как малкият Клаус стана дядо Коледа". Новото издание има разкошни илюстрации, но на мен преводът на старото ми хареса повече. Естественият отговор на дилемата е човек да има и двете издания...

"Писма от дядо Коледа" също намериха място в блога ми миналата седмица.  Затова ето линк
и само ще кажа, че книжката е разкошотийска. Отново Колибри, бтв.


ХУМОР
"Дядо Коледа и седемте разбойници" - Братя Мормареви. Време беше и за българско попълнение в поста! Да си призная, тази книжка ми изглежда странна и е с онези хаотични анотации, за които имам смесени чувства. Но пък, признавам, изглежда забавно :D

Удхаус е друг мой голям любимец. Той също има коледни истории, като "Изпитанието на Тъпи" или "Джийвс и духът на Коледа", и някои се помещават в сборника "Стрихнин в супата". Но каквото и да подхванете на Удхаус, слабо няма, наистина.

ЛЮБОВНИ 

Тук нарочно няма да се спирам в големи подробности, защото това е доста популярен жанр по Коледа, и надали ще имате затруднения да си намерите нещо подходящо. Затова ще спомена само
"Коледни пожелания и бисквитени целувки", за която писах ревю ето тук.
Историята на Джени Хейл много ми допадна, и беше олицетворение на ненатоварваща коледна приказка. Другата ѝ книжка, която излезе сега, звучи с почти същия сюжет... но пак ме привлича :D

Е, това бяха моите препоръки за коледни четива. :D Мисля, че покрих всички основни жанрове и във всяка група има и нещо, налично на български. Нарочно не споменах някои класики като ориигиналната "Коледна песен", "Полярен експрес" или сборниците с коледни разкази - защото съм сигурна, че тях сте ги чували.  Така че не пропускайте да се впуснете в коледната магия! Дори и тя да включва трупове, шопари или извънземни. И не забравяйте да споделите своите собствени любими алтернативни коледни истории!

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

[book review] The Host/Скитница

Летен четатон

[readathon] Имало едно време... - Приказен четатон от bookfan.tasy