[book review]"Писма от дядо Коледа" - Дж.Р.Р.Толкин

Заглавие:"Писма от дядо Коледа"
Автор: Дж.Р.Р.Толкин

Жанр:детски, фентъзи
Издателство: Колибри
Топчеста оценка: 5 звезди

Надали има човек, който не е чувал за Толкин и творчеството му. Мнозина читатели и любители на фантастиката и фентъзито са откърмени с историите му. Може и да има хора, които не са почитатели на сагите му за Средната земя, но никой не може да отрече таланта му. Тук обаче ви предстои да се срещнете с един различен Толкин, и не виждам как може да не се влюбите в тази книга.

Всички деца пишат на дядо Коледа. Но невинаги той отговаря. "Писма от дядо Коледа" събира колекция от писма, излезли лично изпод перото на добрия старец (може би с малко помощ от страна на Толкин), адресирани до децата на семейство Толкин. В тях дядо Коледа отговаря на писмата, които сам е получил, и разказва да живота си на Северния полюс - за приключенията и проблемите при подготовката на Коледа, посрещанията на Нова Година, приключенията на елените, елфите и най-близкия му помощник - Мечока.

Докато четях тази книжка си мислех, че всяко дете заслужава такава Коледа, и че Толкинови са били прекрасно семейство. Всяко писмо е толкова пропито с обич и магия, че съм сигурна, че децата са очаквали тази кореспонденция с по-голямо нетърпение, отколкото самите подаръци и коледни тържества. Всяко писмо е истинско произведение на изкуството - като се започне от накъдрения - и понякога треперлив почерк на дядо Коледа (ех, какво да се прави... години, пък и е студено там!). Всяка история, която разказват, е илюстрирана и изпъстрена с бележки - най-често от Мечока, който често има собствено мнение и има какво да добави към версията на дядо Коледа.
Писмата са можели да се похвалят освен със съдържание и с външно оформление - полярни марки и пощенски знаци. А всяко доставяне е било по собствен сценарий - кога пред камината, кога на пода, заобиколено от снежни отпечатъци от ботуши. И да, ако не е станало ясно досега - книжката освен превод, има и фотокопия на оригиналните писма и рисунки!

Историите, които разказва дядо Коледа са сами по себе си изпълнени с вълшебство, приключения, и малко неволни пакости. Признавам си, от време на време ми се струваше, че още оттук започват да прозират елфите и гоблинските скривалища, които тепърва предстоят в "Хобит". Но и без асоциации ми беше интересно да чета - какви ще ги набърка пак този несръчен мечок, най-вече! Сюжетите на писмата са достатъчни да занимават децата дълго - и се обзалагам, че на Толкин му се е наложило да измисля в крачка отговори на доста нови въпроси!

Но поне за мен, водещи бяха емоцията, любовта и креативността. Винаги съм се възхищавала на Толкин, но след тази книжка тези ми чувства се удвоиха - заради магията, която е създал и е поддържал за децата си повече от 20 години. През редовете на писмата виждаме как се раждат по-малките му деца, а как големите - порастват; прозира и мъничко от реалността в тези години - период между две войни. Но нито за миг, магията не спира.

"Писма от дядо Коледа" лесно се нареди на върха на любимите ми коледни книги. Леко си дели мястото с роман на един друг майстор - Лиман Франк Баум. Но за него - друг път. Може би догодина.

"Писма от дядо Коледа" е книга за всяка възраст. Може би ще докосне различните поколения по различен начин, но гарантирам, че ще ви сгрее по най-прекрасния начин. А на мен ми остава да се надявам, че някой ден ще мога и аз да създам толкова прекрасни празници за децата и близките си.

Ако решите да се потопите в Толкиновата коледна магия, може да го направите и с помощта на Книжарница "Загадката" - ЕТО ТУК . Ако случайно решите да закупите книгата през линка, Топчо ще получи малък процент, който сигурно в крайна сметка ще изхарчи за книги. Във всеки случай, надникнете, защото те редовно предлагат най-новите заглавия с едни хубави -20% ;)

Коментари

Популярни публикации от този блог

[book review] The Host/Скитница

Летен четатон

[readathon] Имало едно време... - Приказен четатон от bookfan.tasy