[book review] "Хората на херцога" - том 1 - 2.5 - Сабрина Джефрис


 Заглавие: "Желанията на херцога"
Автор: Сабрина Джефрис
Поредица: Хората на херцога 1
ИЗдателство: Калпазанов/ Арт Плюс
Жанр: романтичен, исторически
Топчеста оценка: 5 звезди

Забавна история за тези книжки - получих ги като подарък от Арт Плюс (върнах стари книги) и тази година прочетох първата, заради Бинго квадратче (красива дреха - а всички знаем, къде да търсим красивите рокли - по кориците на историческите романи :D ). Уж беше само заради Бингото, а страшно се зарибих и в момента чета трета книга от поредицата.
Поредицата проследява съдбите, особено романтичния аспект, на "Хората на херцога" - псевдонимът, с който става известна детеквиската агенция на Доминик Мантън,  за негово голямо неудоволствие. Първата книга, "Желанията на херцога" ни запознава и със самото благородие, Максимилиан, херцог на Лайънс. Той е решил да се отдаде на усамотение заради мрачната си семейна история - и баща му, и чичо му са били покосени от лудост. Щом получава бележка обаче, че отдавна изчезналият му брат може и да е жив, той се втурва в разследване. Първата му спирка е детективската агенция на Мантън - но не за да ги наеме. Авторът на тайнственото писмо е незаконният брат на Дом, но в квартирата им го посреща единствено сестра им - която е твърдо решена да не издаде местоположението им. Заради упоритостта им, Макс е принуден да приеме условията ѝ и двамата тръгват на пътешествие да ги открият заедно.



Заглавие:  "Завръщането на негодника"
Поредица: Хората на херцога 2
Автор: Сабрина Джефрис
Жанр: романтичен, исторически
Топчеста оценка: 5 звезди

В "Завръщането на негодника" негодяя под въпрос е новоткритият Виктор Кейл. Той бързо се отегчава от благородния си статус и става част от разследващия екип на "Хората на херцога". Първата му задача обаче заплашва да го върне назад в миналото - когато е бил млад войник, тъкмо върнал се от фронта, женен за талантлива девойка... която обаче го изоставя и прехвърля върху него вината за кражбата на безценни бижута. Когато обаче отива да конфронтира Иза, се оказва... че тя смята, че именно Виктор я е и зоставил навремето, бягайки с плячката. Дали това е нов опит за измама от страна на бижутерката, която може би освен по-красива, през изминалите години е станала и по-лукава? Или някой е измамил и двама им и разбил семейството им?

Заглавие: "Доринда и докторът+
Поредица: Хората на херцога 2.5
АВтор: Сабрина Джефрис
Жанр: романтичен, исторически
Топчеста оценка: 5 звезди



"Доринда и докторът" е мини история, която се разполага след първа и втора книга, но на практика може да я вместите навсякъде след първи том. В нея главен герой е симпатичният лекар, който обгрижва Виктор в треската му в "Желанията на херцога", и след това често се оказва привикван, когато някой има нужда от закърпване. Лизет, съпругата на Макс е твърдо решена да играе ролята на сватовница, и да събере него и своя приятелка, младата вдовица Доринда. Но макар и привлечена от доктор Уорт, Доринда има твърде лош опит и спомени от лекарите, за да пожелае да се обвърже с някой...

Понякога обръщам на вълна исторически любовни романи, защото ги намирам идеални за релакс. Все пак имам някои условия, с които да разгранича тези, които ми харесват - симпатични герои, добра динамика между тях, и интересна странична история, освен романса на двойката. И за мое голямо удоволствие, тук ги намерих, до степен да не мога да се отлепя от книгата.
"Желанията на херцога" (бтв, нямам намерение да коментирам кое да е от заглавията на поредицата :D ) е историята на Макс, херцога, и Лизет - която също като Тристан е незаконнородена; за разлика от брат им Дом, който макар и законен наследник, е лишен от полагащото му се. Но за него по-късно, чак в четвърта книга всъщност :D И двамата ми бяха симпатично опърничави, в една надпревара на тайни между двамата - Лизет да опази братята си, най-вечеТристан, който е забъркал цялата тази каша; и Макс, който освен че търси собствения си изчезнал роднина, се опитва да скрие историята на семейната лудост. Сега аз ще я издам, защото това именно бе страничният елемент, който ме спечели. Авторката се заиграва със сифилиса (добре, така структурирано звучи странно :D ) и последствията от болестта - най-вече неврологичните и психическите. Няма да се впускам в повече спойлери от казаното дотук за това как точно те се отразяват на сюжета. Но определено не очаквах да намеря такава сюжетна нишка, особено в исторически любовен роман, и ми беше интересно да чета за колонията на лудите, за тайната френска полиция и за другите елементи, които макар и повърхностно, авторката бе успяла да вмъкне.  Такива детайли са ми любимите скрити изненади в любовните романи - взимам ги с очакванията за прелитащи искри страст, малко хумор, надежда за красиви рокли и леко и бързо четиво - но когато получа нещо повече, е определен бонус!

"Завръщането на негодника" продължава тази тенденция, но дори по-добре! Сега в центъра на повествованието са Виктор Кейл - новопълнението в семейството и "Хората" на херцога и отдавна изчезналата му съпруга. Тук страничната, не-любовна нишка е още по-забавна - имаме крадци на бижута! И то не просто крадци, а и фалшификатори на бижута!  Наистина ме зарадва, че авторката прави проучвания и вмъква по-нестандартни линии в историята. Тук, докато като читатели охкаме и ахкаме, следейки динамиката между Иза и Виктор, може да понаучим някои неща относно това как се правят имитационни камъни, или любопитни факти за бижутата със скрити послания. Но това е  ненатрапчиво поднесено, в съвсем умерена доза, та да не накърни лекотата, в която е и скритата прелест за мен на тези любовни романи. А героите в тази част засега са ми любимите (от гледната точка на три прочетени книги и една кратка история) . Иза беше героиня с впечатляващо израстване - от плахата, безлична "мишчица" до една истинска занаятчийка и бизнес дама, която на практика ръководеше всичко сама. За вашите впечатления не знам, но аз поне рядко срещам в любовен исторически роман героиня, която да е с истинска професия, а не просто даа от висшето общество или девойка в беда. Да, те могат да вършат всякакви нестандартни за статуса им приключения, но все пак много се изкефих на Иза.

Виктор Кейл също се нареди като любим мой мъжки персонаж засега, въпреки че още от първия том следя появите на Дом. У Виктор почти цяла книга беше сблъсък на разум и чувства - неустоимото привличане към старата любов и спомените за раните от предателството. И за капак, за ъгълче на любовния триъгълник имахме такъв сладък и заблуден младок!

"Доринда и докторът" е кратка история, някъде по средата между разказ и новелка. Всичко, което можех безопасно да споделя за сюжета, го направих в анонса по горе. Само ще кажа че първо, появата на доктор Пърси като главен герой беше изключително приятна изненада. И второ, сюжетът отново беше хубав като замисъл и бих се зарадвала, ако запълваше цяла книга.
Та така, може би ентусиазмът ми се дълъ на факта, че никога не се предозиране с историческите любовни романи. Но засега тази поредица е лека и свежа и с удоволствие продължавам да чета за "Хората на херцога" - догодина ще докладвам и за финалните две книги.

Коментари

Популярни публикации от този блог

[book review] The Host/Скитница

Летен четатон

[readathon] Имало едно време... - Приказен четатон от bookfan.tasy