[challenge] Месечни предизвикателства - януари + план




Ако не искате да се ангажирате с нещо за цяла година, но все пак обичате да се състезавате със себе си и да разнообразявате четивата си, то Месечните читателски предизвикателства за точно за вас! При тях всеки месец от годината има различна тема, а периодът за четене е от първо число на дадения месец до 15 на следващия - за да имаме време да прочетем онези последни странички, които все са ни убягвали, или да се натуткаме да се разпишем в темата :D Особено последното.

През 2019 имах малко проблеми с публикуването на новите теми за предизвикателствата .  Дежурства, пътувания, работа, и най-много половината месеци успявах да се явя с нова тема на първо число. Добре, че Костилка и други форумни другарчета ме подбутваха, та поне по някое време това да се случи. Тази година реших да направя малка революция в подхода. Изсипах всичко останало от бурканчето с предложения за теми и разписах план за всеки месец през 2020.  В началото на всеки месец ще отварям нова тема за идеи, коментиране и отчитане на книгите, както досега, но ще сте наясно какво ви очаква следващите месеци. Ако искате, може да си планирате предварително какво ще четете за тях, и ако по някаква причина се забавя с пускането на същинската тема, ще може да почнете да четете още от първо число на месеца, без да се чудите какво ще бъде предизвикателството.

Започваме с темата за януари! Форумната тема да отчитане може да намерите ЕТО ТУК
1. Книга, базирана или оформена като  приказка, легенда или мит
Тук може да се развихрите с нещо, базирано на любимата ви митология  или книга, разказана като приказка. Чичо Риърдън е винаги готов да протегне ръка с древногръцки, нордически и египетски богове, и далеч не е единственият.  Не е изобщо задължително да се спирате и на нещо, което е YA - прекрасният Стивън Фрай е топъл-топъл на пазара със своите преразкази отново на древногръцките митове; а да не забравяме, че романтичният жанр изобилства от сексапилни полубожества :D В сферата на класическите приказки само последната година излязоха много нови преразкази на добре познати приказки като "Да убиеш кралство" базирана на "Малката русалка" или мрачните интерпретации на Дисни приказки като "Аладин" и "Замръзналото кралство". Аз, както винаги, няма да пропусна да препоръчам обичната ми "Beauty" на Робин МакКинли, която е един много красив разказ на "Красавицата и звяра". А ако се спрете на оригинални приказки, пак има много от какво да избирате! Аз тъкмо препрочетох много любимата ми "Изтръгнати от корен" на Наоми Новик, и поглеждам и към другата ѝ "Сребърна приказка". Но тук за вниманието ми се бори и руската приказка на Катрин Арден. Изобщо, има голям избор! Вие на какво бихте се спрели?

А ето го и планът с теми до края на годината:
2. Февруари -  Книга, която се развива в бъдещето
3. Март -  Книга с храна или напитка на корицата или в заглавието
4. Април - Книга, различна от роман (комикс, стихосбирка, сборник, пиеса....)
5. Май - YA роман
6. Юни - Книга, препоръчана от приятел, блогър, или книжар
7. Юли - Паранормален роман
8 . Август -  Книга за книги, книжарници или библиотеки
9. Септември -  Класическа литература или роман, написан преди 1940
10. Октомври -  Книга, която се развива в България
11. Ноември - Книга с главен герой, който започва като злодей или неудачник
12 . Декември - Къса книга, под 150 стр


ExclamationМоже да играете предизвикателствата и самостоятелно, но ако се включите във форума, ще участвате в мини-томболи през годината. Тъй като томболите са общи за всички читателски предизвикателства, ако отчетите не са събрани на едно място ми е твърде трудно да следя участниците. Ако играете в блога или страничката си, ще съм благодарна да оставите линк към форума. 

Картинка за банера - от тук:
character-illustration png from pngtree.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

[book review] The Host/Скитница

Летен четатон

[readathon] Имало едно време... - Приказен четатон от bookfan.tasy