[book review] "Обречено" - Искра Урумова


Заглавие: "Обречено"
Автор: Искра Урумова
Поредица: Самодивски сезони
Жанр: тийн, YA, романтика, митология фентъзи
Издателство: Думите, Сиела
Топчеста оценка: 4 звезди

Минали са 4 години от сблъсъка на овчарите и самодивите, когато мъжете са откраднали ценно и могъщо съкровище от покровителството на самодивите.  Тогава е и първата среща между овчаря Марко и младата Неда, след която двамата остават странно свързани. Остатъкът от цикъла е преминал в крехко примире между двете фракции пазители на хората и природата... и тайна подготовка за следващия удобен момент . Когато той настъпва, двамата неминуемо се оказват в центъра на събитията, които поставят под въпрос собствената им лоялност.

Ох, тази книга :D И това ревю - тутках се с месеци, докато го напиша, а заедно с това отлагах и прочитането на финала на трилогията. "Обречено" хем ми хареса толкова повече от първата, хем и дадох по-ниска оценка :D Сега ще  ви обясня защо.
За целта, ще разделя нещата на половинки, защото и тази книга следва модела на предишната - първата половина е доста по-наситена с действие от втората.
 А първата част... беше разкошна! Сериозно, освен че я погълнах наведнъж и се влюбих в нея. Във всичко - като се почне от интригите и тайните, които почнаха да се разплитат и от двете страни, до описанията на мелнишките калдаръми. И естествено, най-вече - поотрасналите Неда и Марко. Разликата у тях в сравнение с преди 4 години бе едновременно  деликатна и осезаема, това наистина бяха същите хора, но поотраснали. Неда вече не е дете, а Марко видимо се е превърнал в мъж и оставил в голяма степен зад себе си момчешкото фукане и репчене. Кулминацията на първата част е все едно извадена от народна приказка за юнаци и самодиви, пренесена в наши дни - Марко "улавя" самодивата и, болен от любов,  я принуждава да се омъжи за него... Но всичко е част от техния план да се спасят и да стигнат до дъното лъжите и конспирациите. Това ми беше любимата част от книгата, освен заради модерното разиграване на стария мотив и потенциала, който носеше това за сюжета, но и заради връзката, която аз си направих със заглавието. Не знам как вие бихте решили да тълкувате "Обречено" - но за мен това твърдо придоби значение не на загубена кауза и липса на надежда, на бъдеще, на която не може да избягаш. Със своя план Марко и Неда обърнаха представите ми за името на книгата на 180 градуса и то почна да олицетворява решението им да се обрекат един друг, да свържат  съдбите си заедно. И то дори повече, отколкото в началото са имали намерение със своя план ;)

Та, за мен този епизод трябваше да е завръзката на романа, и оттам да започне едно активно разследване на двамата - както в плановете и лъжите на самодивите, така и в тайните на овчарите. Но той се оказа по-скоро кулминацията на действията. Както споменах, авторката е построила "Обречено" по същия начин, както "Откраднато" - след една наситена на екшън и емоции първа половина на книгата, втората е изключително спокойна на неин фон. В момента, в който очаквах Неда и Марко, обединени от общо търсене и споделена тайна, да се впуснат в разследване, историята направи един доста рязък завой. От една страна, беше изключително изненадващо, защото нашата самодива и овчар... се озоваха в страната с най-много овце. Точно така, Австралия. Определено не очаквахте самодиви в Австралия, нали? Тази част бе посветена основно на отношенията между тях двамата, имаше любов, имаше ревност, имаше и драми.  И двамата успяха да ме ядосат по някое време. Но най-вече нямаше никакъв прогрес по това, което считам за основна сюжетна линия извън романтичната. В първия том това имаше обяснение за мен - особено Неда, но и Марко бяха все още млади, зависими от колективите си и по-сляпо вярващи в тях. До голяма степен нямаше да го почувствам за естествено, ако още в "Откраднато" бяха поели на кръстоносен поход срещу установените нрави. Но тук, в "Обречено", това не е причина - сега за мен имаха и мотивация, и възможност да тръгнат да проучват, а не да се оттеглят в пустошта.

Заради това в крайна сметка оценката ми на книгата стана 4 звезди. Не мога да кажа, че втората половина ми беше скучна за четене, просто очаквах друго, по-активно развитие на нещата. Просто първата половина беше толкова силна, и толкова ми легна на сърцето, че при сравнението с нея втората просто загуби. Същото важи и за финала на книгата - не че не ми хареса, но не останах така разтърсена, както предполагам се очакваше при разигралата се драма . Спойлер - някой умира, но имах абсолютната вътрешна увереност, че ще го видим пак. Може и да не се поддадох на драмата, но със сигурност с удоволствие ще се потопя в самодивския свят на "Опазено".  Много се надявам тя да е динамична от начало до край.

Самодивската сага вече е обединена в един голям том под логото на Сиела. Колкото и да съм влюбена в първите корици на книгите, приветствам събирането им заедно, защото мисля, че това ще създаде и съвсем различна динамика.


 
Ако искате да се потопите в самодивската магия, може да го направите с помощта на книжарница "Загадката" - ЕТО ТУК :  "Откраднато, обречено, опазено"

Ако случайно решите да закупите книгата през линка, Топчо ще получи малък процент, който сигурно в крайна сметка ще изхарчи за книги. Във всеки случай, надникнете, защото те редовно предлагат най-новите заглавия с едни хубави -20% ;)



Коментари

Популярни публикации от този блог

[book review] The Host/Скитница

Летен четатон

[readathon] Имало едно време... - Приказен четатон от bookfan.tasy