[challenge] Спестовно предизвикателство 2020

"Дзън-дзън-дзън!" Не, това не са коледни камбанки. Това е тъжният звън на празни касички. Не съм само аз, нали?

"Спестовното предизвикателство" е, несъмнено, най-полезното предизвикателство.  При него целта е да ограничим харчовете си, но не като се ограничаваме от книги, а като се съсредоточим върху тези, които имаме, или които са безплатни. В чисто читателски план, "Спестовното предизвикателство" има система - различните  групи книги носят различен брой точки - от 2 до 0.5 точки, и има различни нива, които може да покорите. 
2 точки: всички книги, които имате отпреди началото на 2020 у вас. Така и така вече сте си ги купили/получили, какво по-спестовно би било от това да ги прочетете?

1.5 точки: книги, които взимате от библиотеката или заемате от приятели и познати. Така не само, че не давате пари за тях, но и пестите място, защото после ги връщате. (Да, знам. Връщането понякога боли, но ние сме силни!)

1 точка за книги, които сте получили през 2020, но са ви излезли безплатно - подаръци, спечелени, копия за ревюта, разменени книги с други хора, изтеглени безплатно (официално безплатни, ). Е, няма да спестите от място, но затова пък са си вече ваши! (Ако сте ги получили преди началото на 2020, автоматично отиват в първа категория и ви носят 2 точки)

0.5 точка за книги, които са ви излезли по-евтино от обикновеното - на намаления и разпродажби (намалени с поне 30% от коричната цена), купени на старо книги, а също така фен-преводи, безплатно лично творчество и не-съвсем-официално изтеглени книги. Тук влизат и препрочитанията на книги, защото въпреки че не ви костват парички, с това не намалявате домашните купчинки с непрочетени. 
Най-много точки носят книгите, които притежаваме от предни години, а най-малко - препрочитните. Но за пълните точки и нива, надникнете в темата на форум Муза - ЕТО ТУК.

ExclamationМоже да играете предизвикателствата и самостоятелно, но ако се включите във форума, ще участвате в мини-томболи през годината. Тъй като томболите са общи за всички читателски предизвикателства, ако отчетите не са събрани на едно място ми е твърде трудно да следя участниците. Ако играете в блога или страничката си, ще съм благодарна да оставите линк към форума.

Моето спестовно предизвикателство през 2019 беше... умерено успешно. Успешно, защото от 79 прочетени книги общо, 54 влизат в предизвикателството. А "умерено", защото повечето от тези книги не бяха с максимума точки, а с по 0.5 - т.е. препрочитни и електронни книги.  Затова и си останах на ниво трето - "Заровено в градината". А само половин точка ме делеше от четвъртото - "Сметка в банката"! Другото тъжно нещо е, че бройката новопридобити книги за годината надвишава прочетените. Хлип.  Основната ми цел в това предизвикателство догодина ще е не просто да чета книги, които се включват в него, но и носят най-много точки!

Освен читателския аспект, аз си правя още две лични спестовни предизвикателства.  Първото си го кръстих "10 %". За него пускам 10 процента от коричната цена (а не тази, на която съм ги взела, защото повечето книги, които купувам за намалени) в буркана за спестявания. Обмисляла съм да опитам да си направя отделен, ограничен фонд за купуване на книги, в който да влизат само паричките, спестени от тези 10% и да речем, по левче на всяко написано ревю. Но си нямам достатъчно доверие - нито че ще съм достатъчна стриктна в следенето и пускането на стотинки, нито че ще успея да се огранича. Затова смятам да продължа да ги пускам в общото бурканче и ще се опитам да се придържам към обещанието от персоналните - по 1 нова книга на месец... Поне първото тримесечие :D После ще преразгледам, да не казвам голяма дума.

Второто спестовно предизвикателство е съвсем нечитателско, и се казва "365". Но предвид, че 2020 е високосна, май ще трябва да го преименувам :D Идеята е, че на първия ден от годината заделяте 1 стотинка, на стотния - левче, на 234 ден - 2.34. Схващате идеята. Може да размесвате нещата - например в дните след заплата да пускате в касичката сумите, които отговарят на по "високите" дни, а в тези, когато финансите ви притискат, да пускате малките суми, които отговарят на началото на годината. Важното е да не пропускате, за да не се натоварвате . С този вариант на предизвикателството се спестяват около 670 лв годишно, и то доста атравматично :D

Други варианти на това предизвикателство са вместо с 1 стотинка, всеки ден да вдигате мизата с 5. При тази схема най-високата сума, която ще трябва да пуснете в касичката е 18.40, а общата спестена сума - около 3340 лева. В седмичния вариант на предизвикателството пък в края на първата седмица пускате левче, след 3 месеца, на 12 седмица - 12 лв и т.н.  При този случай общата спестена сума в края на годината е почти 1380.  Аз ще си продължавам с най-лесната и ниска миза, защото заедно с другите спестовни предизвикателства, това е най-разумното, предвид моята заплата - така, че да не рискувам предварително да бъркам в буркана :D Но независимо как си планирате финансите, препоръчвам такъв тип предизвикателство със стотинки - в някой от горните варианти, във ваша собствена интерпретация (може да вдигате всеки ден с две, или да се заиграете с математиката - само внимавайте с прогресиите. Повечето скачат нагоре доста бързо!) . Във всеки случай, дневните суми обикновено са малки, а е много приятно само от рестото си в края на годината да те чака приятна изненада.
Допълнителен бонус:  тъй като аз от време на време си уедрявам стотинките, винаги имам дребни за автобус! :D

Какви са вашите трикове за спестяване с четене? Имате ли конкретни планове и предизвикателства? Как устоявате на изкушенията :D С внимателно подготвени списъци за големите намаления и панаири, или с редовни посещения в библиотеката? Знаете ли други спестовни игри и съвети?

Коментари

Популярни публикации от този блог

[book review] The Host/Скитница

Летен четатон

[readathon] Имало едно време... - Приказен четатон от bookfan.tasy