[book review] Third daughter - Susan Kaye Quinn [book club]

Заглавие: Third daughter ("Третата дъщеря")
Автор: Сюзън Кей Куин
Поредица: Royals of Dharia

Жанр: стиймпънк, фантастика, YA, любовен
Топчеста оценка - 4 звезди
Бележка: четена за клуб Муза

Още ме държи преработването на бележки от клубове - и то не просто така, а на азиатска вълна! :D Не включих "Третата дъщеря" в препоръките за харесалите "Да чуеш ритъма на сърцето", защото е YA и стиймпънк и се отдалечава доста. Но завладяваща атмосфера? О, да!

Затова - добре дошли в света на цариците. Анири е третата принцеса на Дария, и смята, че няма грижи на този свят - най-голямата ѝ сестра ще наследи трона, средната сестра е осигурила печеливш съюз със съседна държава. На Анири ѝ остава само да навърши 18, и тогава ще е свободна да живее както си иска - в нейния случай това е да се омъжи за учителя си по фехтовка. Но плановете ѝ се разбиват, когато получава неочаквано предложение за съюз - и то от принца на варварска държава!
Принц Малик е поставен в патова ситуация - като принц в свят на царици, той няма нужната власт да седне на трона сам. Ако избере която и да е благородничка от страната си, ще покаже пристрастие към някоя фракция и ще наруши бездруго крехкия баланс. За него третата дъщеря на Дария е може би единственият шанс за стабилност.
Неохотно, Анири се съгласява на този годеж. Но не просто като спазарена булка - тя има мисия: да провери дали слуховете за въздушно оръжие, разработвано от Джунгали, са истина... и срещу кого биха го насочили.

БОЛИПЪЪЪНК! Боливуд + стиймпънк! Вярно, за мое съжаление в никой момент героите не избухнаха спонтанно в песни и танци, но комбинацията е печеливша.
Стиймпънкът беше като цяло в умерено количество - не може да се мери с "Левиатан" или "Смъртоносни машини", но колоритен. Според мен целта на авторката не е била да изгражда свят, различен от нашия, а просто една алтернативност, не по-голяма от тази в другите викториански стиймпънкове, примерно. Възприемах въвеждането на тези измислени страни с цел да се изградят начисто географско-политически връзки, но иначе ги виждам в нашия свят (като Франчия, примерно! Very Happy ) Със стиймпънк елементите бях окей като количество, но да, щях да се радвам на повече описания от екзотичен характер. В главата си поне виждах всичко изключително колоритно и красиво, драперии, бродерии, стегнати корсети върху индийски сарита, излъскани ботуши и месингови очила, изящни рисунки с къна. Но като прегледах пак нещата, признавам, че за поне част от тези образи трябва да благодаря повече на собственото си въображение, отколкото на конкретни описания.


Между тримата главни герои - Анири, Малик (принцът) и Девеш (любимият на Анири) естествено се формира любовен триъгълник. Ще се постарая да не издавам много, но моите симпатии още преди да отворя книгата бяха към принца. Нямаше как да не съм на негова страна предвид неизгодната позиция в която беше поставен и искрените му усилия да помогне на страната си. Анири определено беше по-дива, малко откачена, и с основна дарба да чупи неща. Но и при двамата ми направи чудесно впечатление баланса между отговорността и зрелостта от една страна и спонтанността и емоцията от друга - все пак и двамата са съвсем млади - Анири е на 17, а Малик - само няколко години по-възрастен от нея. В лицата не само на тях двамата, а и на всички останали герои се разви една от най-завладяващите, поне за мен, политически ситуации, които бях срещала в тийн книга.

И май дотук трябва да спра, защото иначе наистина рискувам спойлери. Само ще кажа, че във финалните страници имаше едно супер сладко и разтапящо предложение за брак :D

"Третата дъщеря" е първата от трилогия, като следващите книги са посветени на двете по-големи сестри на Анири. Първата книга много често е безплатна в Амазон (за съжаление другите две не са XD което е и причината да не съм довършила трилогията. Засега тегля само безплатните от Амазон и дебна промоции, но някой черен ден ще си свържа картата и ще се разоря съвсем). Затова, ако я уловите безплатна, и ревюто ви се е сторило интересно, не я изтървайте : https://www.amazon.com/Third-Daughter-Royals-Dharia-Book-ebook/dp/B00H8TBQCC

Коментари

Популярни публикации от този блог

[book review] The Host/Скитница

Летен четатон

[readathon] Имало едно време... - Приказен четатон от bookfan.tasy