Aудио местата, които съм пробвала

Когато навивах всички, включително себе си, за ползите от аудио книгите, обещах да споделя местата, които съм пробвала. Ще започна с платформите на английски, после с местенцата на български, плюс малко по-подробно за Сторител. Бтв, това не е спонсорирана публикация :D Джъст сеинг :D А сега, да почваме подред, защото ще е дълго!

Сайт: https://www.audible.co.uk/
Тип: полуабонаментен
Цена:8 паунда/15 долара/повече, отколкото мога да си позволя на месец

Одибъл е част от гиганта Амазон, а когато татко ти е един от най-големите медийни гиганти, каталогът ти е умопомрачително голям. Предположението е правилно - Одибъл има огромен, разкошен каталог, плюс много самостоятелни програми. Платформата работи на полуабонаментен принцип - когато се регистрирате със стандартен абонаментен план, започвате (след един безплатен месец) с по един кредит месечно. 1 кредит = 1 аудио книга по ваш избор. Ако не го изхарчите в рамките на месеца, той се прехвърля. Ако го изхарчите, а искате още някоя книга през същия месец, може да я купите на пълна цена (обикновено около 30 долара), да купите допълнителни кредити, ако отговаряте на определени условия, или да минете на по-висок план. Един от големите плюсове на Одибъл е, че запазвате книгите си, дори и да прекъснете абонаментния си план. Друг е, че може да слушате навсякъде, включително и от Киндъл и от стационарен компютър. Минусът е... ясен - поне за мен, 15 долара месечно е повече, отколкото мога да отделя. Аз се ограничих до безплатния 30 дневен период. Съветът ми е, ако решите да пробвате Одибъл, да си подберете книги, които не може да намерите никъде другаде; и да потърсите дали някой партньор на Амазон не предлага някакви екстри - например две безплатни книги първия месец, вместо една. Така например, навремето аз се регистрирах през линк на Book Riot . Не знам дали офертата още е активна, на поста към линка скролнете до банера, предлагащ 2 безплатни Одибъл книги.

Следващите английски местенца, които ще ви представя, са по-скоро за хора, които обичат да откриват нови неща и да експериментират.

Сайт:Audiobook Boom
Цена: безплатни, срещу ревю

Преди няколко години участвах активно в разни сайтове като бета-читател. Когато се зарибих по аудиокнигите, трябваше да проверя дали има и място за ревюта на аудиокниги. Имаше! В Audiobook Boom може да вземете аудио книга безплатно в замяна на искрено ревю. При регистрация отбелязвате жанровете, които предпочитате и всяка седмица получавате нюслетър с предложения. Тъй като е сайт за бета-читатели, книгите, които ще намерите тук, са предимно нови и неизвестни. Въпреки това има доста интересни предложения - в последното писмо ми привлече вниманието една котка, която ще преговаря да не отива в отвъдното, и Стругацки в превод. :D Eто тук е едно от ревютата, които писах за там - WolfОтказах се да взимам от там редовно просто защото книжните ангажименти ми станаха много.

Сайт:Scribl
Цена: безплатни през първата седмица от качването, след това цената се покачва постепенно

Пробвах тази платформа най-вече заради оригиналния елемент. Тук може да намерите аудио и електронни книги, които в началото, когато се появят на сайта, са безплатни. След това цената им се покачва в зависимост от интереса и оценките на потребителите - книгите с висока оценка от читателите си стигат до максималната, около 6-10 долара. Но всичко започва от нулата, и понякога мога да се намерят любопитни неща, включително и книги на чужди езици.

Това е само минимална част от сайтовете за аудио книги на английски - просто тези са привлекли вниманието ми. Ако напишете audio books в Гугъл или Гугъл Плей, ще излязат още десетки резултати. Можете, разбира се, да потърсите дадено заглавие и в Ютуб или торент, там е въпрос на късмет.



Сайт:Podbay
Тип: Апликация за подкасти
Цена: безплатен

Предния път споменах и подкастите или аудио предаванията и сериалите като алтернативен вид аудио забавление. Повечето са достъпни събрани в сайтове като iTunes или приложенията за подкасти. Аз лично си харесах Подбей, защото беше лека за телефона ми и  имаше нещата, които исках да слушам, но доколкото виждам, приложенията са почти идентични.

Същото е и положението с програмките за прослушване на аудио книги - и да, ако файловете са свалени, а не са наплатформа като Одибъл или Сторител - препоръчително е да си метнете една програмка. Препоръчително, но в никакъв случай задължително.


Аз си харесах безплатната версия на Smart audiobook player. Eстествено, може да си пуснете аудиокнига през обикновения плейър, който ползвате на телефона, но така рискувате песни да ви се намърдат насред четенето, особено ако книгата е разделена на глави. С приложение всичко си е прибрано, където му е мястото.  Smart audiobook player. има основни неща, но други честно казано не ми е трябвало да ползвам. Подрежда в папки, вади ти корицата, може да си отбелязваш места, има бутон за заспиване, и което е най-важното за мен - когато дадете на пауза, и после продължите пак да слушате, програмата не започва директно от мястото на стопа, а връща 10-15 секунди назад. Може да ви е странно защо това е толкова важно за мен, но страшно ми помага да се сетя какво е ставало последно в книгата, а не да ме хвърли насред някой разговор или битка и да се чудя.


А сега, да минем към нещата в българската интернет мрежа. Първо, трябва да ви предупредя - и евентуално да ви разочаровам, че опциите са доста ограничени. Това е нещо съвсем, съвсем прохождащо на български. Когато почнах да търся преди няколко години, аудио книгите на български можеха да се преброят на крачетата на силно инвалидизирана стоножка. Безплатните варианти за аудиокниги пък са още по-малко, и дори и да търсите по торенти, надали ще намерите нещо на български. Но! Сега добрата новина - в момента нещата са в голям подем! Затова и се ентусиазирах така отново да почна да слушам аудио книги - защото вече ИМА варианти на български.

Първо няколко почетни упоменания. Грамофончето е един вид институция. Ако свързвате аудио книгите с навремешните приказки по касетки и радио предавания, това е мястото да потърсите стари записи и да се върнете в детството. Качеството не винаги е високо, защото това са записи от касети и плочи, но емоцията винаги е.

Другото е за инициативата "Подари ми история", която ни поставя от другата страна - да прочетем, с гласа си, книга и да я направим достъпна по този начин за хората с увредено зрение.  Аз още не съм се осмелила, защото имам фобия колко дебилно звучи гласчето ми, като мине през микрофон. Аплодисменти обаче за читателски клуб Орбита, който усърдно прави записи!  А вие, бъдете по-смели от мен :D

А сега, да преминем към двата бг сайта за аудио книги (които знам).
Сайт:Audiobookbg.com
Тип: интернет магазин (купуваш конкретна книга)

Audiobookbg е стандартен интернет магазин - харесваш си книга, слагаш я в количката, плащаш я и си вовеки твоя, или докато не ти изгори компютъра, а ти се сетиш, че не си правил бекъп. Струва ми се, че фокусът е повече върху нехудожествени книги -  за самоусъвършенстване, психология и биографии, и но има и художествени - класики, и дори по-нови. Сайтът е за вас, ако търсите приложни книги, ако искате да си пускате книжката отвсякъде, по всяко време, от компютъра, от записан диск, стара мр3-ка и не желаете да зависите от абонаменти и приложения. Пито-платено, теглиш и пускаш.  Има и няколко безплатни книги, ако искате да пробвате как ще възприемете като цяло слушането на аудио книги (линкът горе е директно към този раздел). Ако се регистрирате за нюслетъра им, има шанс за бонуси и намаления. Аз засега съм слушала само от безплатните книги, и като качество ми харесаха. Все пак, съветвам ви винаги да прослушвате целите откъси, преди да си вземете дадена книга и да прецените дали записа ви харесва - този на "Граф Монте Кристо" например беше страхотен, докато "Цветът на магията" беше аудио престъпление за мен.

А сега, най-хубавото за последно - опцията, която ме накара да превъзмогна страха си от интернет абонаменти :D


Сайт:Storytel
Тип: Абонаментен - неограничен
Цена: 10 лв/месец
Съдържание: аудио и електронни книги

Това, което ме накара да се впусна в този опит, бяха - разбира се - книгите. И по-точно фактът, че бяха налични аудио книги, на български, от родни и от преводни автори, в жанрове, от които всъщност се интересувам! Но нека карам подред, защото обещах да разкажа за тази опция малко по-подробно.

Абонаментът:
Сторител е абонаментна услуга - без активен абонамент нямате достъп до съдържанието на платформата. След 14 дневен тестови период, цената е 10 (хубаво де - 9.99) и за моите финанси е доста по-приемливо от цените на Одибъл. С този абонамент получавате достъп до абсолютно целия каталог на Сторител, плюс мини детски абонамент само с подходящото съдържание. Т.е., детето ви може да ползва вашия профил и абонамент.
Плащането става с Виза или Мастъркард, засега други опции няма. Като човек, който по интернет предпочита да ползва пейпал, щом съм си въвела данните от картата, значи наистина съм се зарибила.
За да ползвате безплатния двуседмичен период, трябва да се регистрирате с карта, въпреки че няма да платите нищо. След това може да прекъснете абонамента когато си искате, но поне един ден преди падежа за плащане. Ако прекъснете например една седмица преди изтичането на настоящия ви абонамент, запазвате правата си за слушане докато той изтече.
Ако влезете в профила си през сайта, още на началната страница виждате информация за плащанията си и кога предстои следващото. Иначе обаче не получавате предупреждения по имейл и когато влезете в апликацията трябва да идете до "Настройки", за да видите падежа. За шматка като мен това е лек минус, но в рамките на приемливото.

Каталогът:
Както казах, каталогът е това, което ме привлече да пробвам. Каталогът е наистина богат и съдържа както аудио, така и електронни книги. Английският каталог има както изключително изненадващи находки (например има "From sawdust to stardust" - биографията на Дефорест Кели, доктор МакКой от Стар Трек, която търся от години, както и книгите на Сара Дж.Маас и купчини книги от поредици, със спрян у нас превод) така и учудващи пропуски (няма Хари Потър! Има рецепти за света на Хари Потър, но няма самите книги! Това беше разочароващо, предвид че проглуших ушите на хората около мен за прочита на Стивън Фрай. Няма и други книжки, чийто прочит навремето ми е харесал и исках да покажа). Но! Мисля, че това е по-скоро въпрос на легализиране в нашата страна, което естествено отнема време, и съвсем скоро тези пропуски ще бъдат попълнени.

Българското участие в каталога:
Ме изненада доста приятно! Освен класическите творби, посветени на подготвящите се за матура, има още много заглавия на български, както от наши, така и от чужди автори. Има го Георги Господинов и Георги Божинов, така че може и да се наканя да прочета/чуя "Калуня-каля" :D Преводните заглавия също ми направиха чудесно впечатление. Има я Камила Лекберг, трилогията "Милениум", Артемис Фоул (препоръчвам! А и филмът излиза скоро). Има и документални, има и преведени от техните собствени аудио сериали. А откакто аз се регистрирах има няколко нови бг книги и обявени дати за следващи, включително на Светлана Алексиевич.
Аз реших да започна със "Стаята" на Богдан Русев. Оказа се, че "Къщата" е преди "Стаята" и е трябвало да почна отвън навътре : D Впечатления за книгата смятам да споделя по-нататък в ревю, но и тук искам да кажа, че записът много ми хареса. Книгата е прочетена от Христина Ибришимова и останах очарована. Отначало ми беше странно, защото разказът се води от мъж, но всичко беше перфектно. Друга аудио на български засега не съм пускала, но очакванията ми ще са високи.

Приложението:
Книги могат да се слушат и четат само през приложението - т.е., от телефон или таблет, а изглежда, ако ползвате Уиндоус 8 или 10, има и настолно приложение. Тъй като моята операционна система не е такава, аз изпробвах само варианта за андроид.  Приложението е на английски, но е изключително лесно да се оправиш с него. Може да си свалите файловете, за са ги ползвате, когато нямате достъп до интернет. За да намирате книги, може да ползвате категориите, предложенията, или директно да търсите по автор и заглавие. При търсене може да си филтрирате да ви дава резултати само на български или на английски. Не намерих обаче начин да го накарам да ми показва само всички книги на български, без ключова дума или категория. Вградените плейър за аудиото и четецът за електронните книги са напълно функционални, но не са нещо особено. Е, основно ми липсват онези 15 секунди и да си обръщам екрана за четене в черно, така че - все бели кахъри. Абсолютно мога да ги преживея.

И така. Днес ми беше датата на падежа, и без колебание си запазих абонамента. Много се радвам, че се осмелих да пробвам, и съм изключително доволна както от самата услуга досега, така и от продукциите там. Надявам се този пазар да потръгне и да има още много нови заглавия, сайтове и възможности. Аз засега оставам на Сторител. И май ще си добавя още едно предизвикателство към дузината, с които съм се заела досега - 12 аудио книги за годината :D Да слагаме слушалките!

Коментари

  1. Този пост ми привлече вниманието, тъй като отскоро и аз преоткрих аудио книгите. Колкото и да оценявам огромното количество материал в Audible, твърде често случвам на монотонни разказвачи които просто не успяват да уловят настроението в даден момент от книгата. Но пък наскоро един приятел ми подшушна за Graphic Audio, които правят чудесни аудио книги с ефекти, музика, добър подбор на разказвачи и прочие. Горещо ги препоръчвам, ако решиш да се поразровиш из поредния сайт за аудио книги. x)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за препоръката! Определено ще погледна и това местенце :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

[book review] The Host/Скитница

Летен четатон

[readathon] Имало едно време... - Приказен четатон от bookfan.tasy