9 причини да пробвате аудио книги през 2019

В края на 2014 Дийдра най-накрая успя да ме зариби към аудиокнигите и наистина останах очарована от този медиум. Последните 2 години обаче така и не посегнах към аудио - започнах 2018 с намерението да: 1) слушам повече аудио книги и 2№) да чета повече манга. Провалих се и в двете. Скорошният подем на аудиото у нас обаче ме стимулира и в момента дори вече изпробвам платформата Сторител! Впечатленията си от нея и от други аудио места смятам да ви споделя малко по-късно. Днес искам да ви кажа защо аудиокнигите са страшно хубаво нещо и си заслужава да им дадете шанс.

  1. Аудиокнигите пестят време. Може да слушате аудиокнига в моменти и занимания, когато би ви било абсолютно невъзможно да четете, било то хартиена или електронна книга - например докато вървите навън или сте във фитнеса.
  2. Аудиокнигите повишават продуктивността. Тъй като може да слушате интересна книжка, докато вършите някоя скучна или монотонна дейност, тя вече не е толкова тежко задължение. В периода, в който слушах аудиокниги, квартирата ми никога не е била толкова чиста. Метене, чинии, или някоя дейност, която занимава ръцете ви повече, отколкото мозъка - при мен например нещо крафт или бродерия - са идеални кандидати за комбиниране с аудио.
  3. "Книгата беше по-добра от филма!" А  аудио книгата е някъде в златната среда. Актьорското изпълнение придава атмосфера, емоция и индивидуалност на текста - и същевременно не е изпусната нито дума!
  4. Аудиокнигите са идеални за препрочитане. За вас не знам, но аз обожавам да препрочитам любимите си истории. Същевременно се чувствам малко гузно, защото знам колко много непрочетени нови книги ме чакат по лавиците. Аудиокнигите премахват вината като с вълшебна пръчица, имайки предвид точка 1 и точка 3 от настоящия списък - слушам ги, когато не мога да чета, и слушането е коренно различно преживяване от четенето.
  5. Няма повече да се чудите как се произнася нечие име. Първата книга, която слушах, беше Greyfriar Напълно споделих озадачението на Гарет при името на принцесата - пише се Adele , а се оказа, че се произнася Адейла! Утф, знам. И още не мога да се възстановя от шока, който преживях с любимия си агент Пендъргаст. Реших да си пусна една негова книга на аудио, за да чуя прословутия му южняшки акцент - и изведнъж узнах, че името му се чете Алоишъс, а в преводните книги беше написан като Алойзиъс. Честно, съзнанието ми не знае какво да прави с тази информация.
  6. Ще може да оцените всички акценти. Виж точка 5 за южняшкия Пендъргаст :D В момента слушам "Стаята" на Богдан Русев, и въпреки че не усетих съвсем варненския (може би защото живея толкова години вече тук), много ме кефеше "милото" :D В аудиокнигите дебнат много очарователни британски, ирландски, шотландски произношения, които наистина могат да бъдат оценени в пълнота само ако са чути.
  7. Може да се окаже, че ваши любими актьори и артисти освен това изпълняват и аудио книги. Някои автори пък също сами четат произведенията си. Например, голям фен съм на Стивън Фрай още от "Джийвс и Устър", а в негово изпълнение книгите за Хари Потър бяха истински пир. Нийл Геймън и Хю Лори също четат свои и собствени книги, и се представят прекрасно!
  8.  А дори и да нямате, скоро ще заимате любимци. Ще почне да ви е интересно как звучи дадена книга прочетена от жена или от мъж и несъмнено някой секси тембър ще ви стане любим. Мисля, че имам склонност към баритониМоята голяма аудио любов си остава Сесил Палмър/Сесил Болдуин. Да го слушам, е все едно да се обгърна с одеялце.
  9. Може би аудио книгите не са по вашата част. Не бързайте да захвърляте настрана слушалките. Преди това се запознайте с подкастите - аудио вариантът на сериалите! Подкастите са периодични аудио предавания, които обикновено нямат книжен еквивалент (на някои евентуално може да намерите сценарии) и могат да са на най-различни тематики - научни, съвети за писане, съвети за живота, и естествено - художествени сюжети. Неведнъж съм ви говорила за Welcome to Night Vale, любимият ми подкаст, откъдето е и гореспоменатият Сесил <3 Повечето подкасти са безплатни - може да ги намерите в ютуб, на музикални и книжни сайтове, или на специални сайтове за подкасти - като Podbay. Такива предавания има и на български - но единственото, на което съм обръщала внимание, е това на БГ Наука.
 Не знам дали успях да нахъсам някого да сложи слушалките, но определено се самоентусиазирах!  Сега напред да довърша първата си аудиокнига на български, и после ще докладвам за впечатленията си от Сторител и от другите платформи, които съм ползвала.

Коментари

Популярни публикации от този блог

[book review] The Host/Скитница

Летен четатон

[readathon] Имало едно време... - Приказен четатон от bookfan.tasy