[challenge]Спестовно предизвикателство или как Топчо (не) успява да пести от и за книги

Сигурно сте усетили, че честичко споменавам любимия си Форум Муза - не на последно място, за да не се чувствам толкова гузна, задето напоследък съм изключително неактивна, въпреки че се водя модератор. И то точно на раздела за читателски предизвикателства! В една поредица от постове искам да споделя за предизвикателствата, които от три-четири години устройваме там, за моите лични планове как да ги изпълня и целите, които си поставям. Този блог създадох именно за да участвам в читателски предизвикателства и въпреки че вече ми е ясно, че и да се запиша в 50 (както правех в началото), няма да я докарам доникъде. Но поне за тези годишни предизвикателства и за по няколко чететона годишно трябва да ми стигнат силите, нали? (Ех, тази година имаше толкова хубави чететони... но успях само за един).

Първото предизвикателство, което искам да ви представя, е Спестовното. Заглавието говори само за себе си - тук идеята е да спестим, докато четем! Звучи трудно постижимо - да, така е (от собствен опит говоря). Но ако имате купчини вече купени от вас книги, или десетки заглавия от семейната билблиотека, или карта за читалищего, която чака да бъде оползотворена - това е стимулът! Целите правила са малко дълги, така че може да кликнете на линка, за да ги видите във форума, или на спойлер бутончето, за да ги видите тук в поста.(Бутончето е долния текст)
Музесто спестовно предизвикателство!
Но по същество, ето ги и правилата: През 2018 се опитайте да спестите. За всяка книга, която влиза в условията, си давайте различен брой точки, с които ще се качвате нагоре по нивата. Ето ги и категориите 2 точки: всички книги, които имате отпреди началото на 2018 у вас. Така и така вече сте си ги купили/получили, какво по-спестовно би било от това да ги прочетете? 1.5 точки: книги, които взимате от библиотеката или заемате от приятели и познати. Така не само, че не давате пари за тях, но и пестите място, защото после ги връщате. (Да, знам. Връщането понякога боли, но ние сме силни!) 1 точка за книги, които сте получили през 2018, но са ви излезли безплатно - подаръци, спечелени, копия за ревюта, разменени книги с други хора, изтеглени безплатно (официално безплатни, за, кхъм, другите, виж по-долу). Е, няма да спестите от място, но затова пък са си вече ваши! (Ако сте ги получили преди началото на 2087, автоматично отиват в първа категория и ви носят 2 точки) 0.5 точка за книги, които са ви излезли по-евтино от обикновеното - на намаления и разпродажби (намалени с поне 30% от коричната цена), купени на старо книги, а също така фен-преводи, безплатно лично творчество и не-съвсем-официално изтеглени книги. (На никого не държа сметка, просто реших, че е по-редно да ги сложа в групата с по-ниско точкуване). Тук влизат и препрочитанията на книги, защото въпреки че не ви костват парички, с това не намалявате домашните купчинки с непрочетени. Също така и други варианти, за които не се сещам в момента, но са ви излезли спестовно - идват в тази група. А ето ги и нивата: 1. Прасенце касичка. - 18-20 точки 2.Скрито под дюшека - 30 точки 4.Заровено в градината - 45 точки 3. Сметка в банката - 60 точки 4 Трезор. Чичо Скрудж би ти завидял! - 80 точки. Всяка книга ви носи едно билетче в томболата. Минаването от едно ниво на друго ви носи три допълнителни билетчета, а написването на ревю - 1 допълнително билетче. За тези, които не са участвали преди, уточнявам - на всеки три месеца правя томболка между всички участници във всички читателски предизвикателствата, които са се отчели във форума. Победителят има скромна наградка - да си хареса една от книгите, които съм отделила. Това е обичайния начин, по който си разчиствам библиотеката :D

Аз лично съм решила да се съсредоточа върху книгите, които вече съм купила. А те са доста. Купища. Имам лошия навик да пазарувам книги без мярка, особено ако ги видя изгодно. Мястото, което успях да освободя, раздавайки книжки всяка седмица последния месец, бързо беше заето с нови томчета. Затова тази точка от предизвикателството смятам да направя свой приоритет. Дори последните месеци спрях да ходя в библиотеката (ако следите ревютата ми, може да сте забелязали, че на една голяма част от книгите отбелязвам, че са взети от Варненската библиотека) и смятам да продължа с въздържанието поне до средата на 2018. Като ниво естествено ще се целя в трезора - определено имам с какво да го постигна!

Като допълнителен стимул реших да си давам "бонус" за всяка прочетена книга - т.е. парички в касичката за купуване на нови заглавия и да ползвам само тях. Това го бях приложила и през 2016. Тогава си давах нещо от рода на 50 ст. за прочетена книга и 10 за ревю... или нещо подобно. Така обаче паричките се трупаха доста бавно, а това в крайна сметка водеше до редовно нарушаване на обещанията ми. Затова и реших новият ми ценоразпис да е следният: 10 % от цената на книгата и 1 левче за всяко публикувано в блога ревю. Така реално ще имам шанс да се придържам към гореспоменатото обещание.


Ето я и касичката ми с брояч, в бойна готовност! Дори съм пуснала малко парички, ето така, за стимул :D

И като говорим за спестовни предизвикателства, тази година смятам да пробвам още едно (и още се чудя дали да комбинирам (т.е. паричките да пускам отново в буркана) с читателско-спестовното, или да е самостоятелно.
Спестовното предизвикателство, с което смятам да се заема тази година е предизвикателството 365. При него на първия ден пускаш 1 стотинка в касичката, на петия - 5, на стотния - левче, а на последния ден от годината - 3.65 лева. Ако се спазва, накрая на годината сумата ще е почти 668 лева, което никак не е зле, нали? 2016 бях пробвала другото популярно предизвикателство за спестяване - 52. При него всяка седмица се отделят пари - първата седмица - 1 лев, десетата - 10, а последната - 52 лева. Там крайната сума е по-стабилна, но е и по-натоварващо, въпреки че аз го правех разбъркано - седмиците след заплата отговаряха на седмиците с високи номера, а седмиците преди заплата, на тези, през които се отделят по левче-две :D Ще видим как ще протече тази година!

А вие имате ли някакви спестовни планове за 2018? Ако да - какви? Имате ли някакви конкретни цели, за които пестите - или просто да сте подготвени за събития, например Панаира на книгата? :D Бихте ли участвали в Читателско спестовно предизвикателство?

Коментари

Популярни публикации от този блог

[book review] The Host/Скитница

Летен четатон

[readathon] Имало едно време... - Приказен четатон от bookfan.tasy