[book review]"Нямаме никаква представа" - Хорхе Чам и Даниел Уайтсън

Заглавие: "Нямаме никаква представа"
Автори: Хорхе Чам и Даниел Уайтсън

Жанр:научнопопулярна
Издателство: Изток-Запад
Топчеста оценка: 5 звездички

Тази книга е също така известна вкъщи като "книгата за физика с лами". Но не се подлъгвайте! Всъщност има и купища други неща освен лами (например слонове), и ще получите представа за страшно много.

Хорхе Чам е доктор на инженерните науки, който се вихри като художник на комикси, а Даниел Уайтсън е физик в областта на елементарните частици. Двамата автори се нагърбват с нелеката задача да обяснят ясно, разбираемо - и илюстрирано! малкото, което знаем за нашата вселена, и си поставят дори още по-висока цел - да задават правилните въпроси за нещата, за които нямаме никаква представа. Тази книга е и като въведение в основните постижения на физиката от последния век, открития като кварките, теории като Стандартния модел и Струнната теория, разликата между антиматерия и тъмна материя.

Ако горните неща ви звучат плашещо и сложно - не се бойте. Първо, защото така или иначе нямаме никаква представа, и второ, защото Чам и Уайтсън са се постарали да обяснят нещата максимално добре.

Помните ли поредиците "Страховитото в историята" и "Страховитото в науката"? За мен те бяха много по-лесно запомнящ се и интересен материал от всеки учебник. И естествено, изключително забавен. А сега си представете един ъпгрейднат вариант на "Страховитото в науката" за модерна физика в 400 страници. Всъщност, няма какво толкова да си го представяте - просто вземете "Нямаме никаква представа".

Хорхе Чам е илюстрирал, а Уайтсън е разказал всичко с много разбиране - както към материята, така и към нивото на потенциалния читател. Цвилила съм от смях през половината книга, докато всъщност разбирах важни неща. Прочетох "Нямаме никаква представа" преди "Физика на невъзможното", и тя реално ми даде солидни основи. Едно от нещата, които най-много ми помогна да разбера книгата на Мичио Каку, бе  обяснената тук причина за лимитиращата роля на светлинната скорост и последиците от превишаването ѝ. Друго също чудесно и илюстрирано нещо бяха допълнителните измерения. Изобщо, двете книжки се комбинираха чудесно, а "Нямаме никаква представа" би била чудесна към всяка друга книга за физиката.
Примерите са просто уникални :D Същевременно обаче с тези шантави мисловни експерименти, където разфасоваш лами, един от най-ценните уроци, които ми даде тази книга, е да не се предоверявам на примерите и сравненията, и да се опитам да мисля по-широко. Ако мога неточно да цитирам текста: "В един момент е окей да кажеш на малката си дъщеричка, че тигърът е голямо котенце, но после, когато тя бръкне в клетката в зоопарка, изведнъж ти си безотговорния родител".


Те го бяха разказали по-смешно. :D  Но с други думи, тази книга ми помогна да откъсна съзнанието си от представата за атомите като за малки топченца с левитиращи около тях още по-малки топченца, който образ ме преследва още от гимназията. Считам това за голяма победа за себе си.

Затова, ако искате да стартирате читателското си пътешествие из дебрите на физиката и астрономията, горещо препоръчвам първата ви спирка да е "Нямаме никаква представа". Освен, че е лека и забанта, че щрихира много основни елементи и теории за модерната физика, тази книга не го прави по свръх-опростяващ начин. Напротив, успява да подготви читателя за това колко необятно е всичко, как нещата бягат от интуитивната ни логика, заложена от материалния свят, в който живеем. И за това, че нямаме никаква представа :D Но някой ден, може би, ни предстои да разберем. И със сигурност, да разберем повече от това, което знаем днес.
Моля ви, забележете как ламата още е разполовена! XD


Коментари

Популярни публикации от този блог

[book review] The Host/Скитница

Летен четатон

[readathon] Имало едно време... - Приказен четатон от bookfan.tasy