[podcast review]Welcome to Night Vale

Заглавие: Welcome to Night Vale/Добре дошли в Найт Вейл
Автор: Джоузеф Финк и Джефри Крейнър
С гласа на: Сесил Болдуин

Жанр: подкаст, фантастика (дали?!),комедия, сатира, хорър
Топчеста оценка: 5+звезди

Друго:аудио подкаст

От страшно много време исках да пиша за Welcome to Night Vale (накратко WTNV, още по-накратко НВ). Сега, когато вече има и книги, официално мога да броя това като ревю - да речем на аудио версията на книгите. – просто няма как да говоря за книгата, ако не ви запозная с подкаста. Затова и първо ще ви споделя чувствата си към предаването, а после (надявам се скоро), ще пусна ревю и за книгата.
Другата и основна пречка бе, че WTNV много трудно се поддава на описание. Както беше изтъкнал един интернет потребител – ако си падаш по гей водещи на радио предавания , тоталитарни режими и светещи облаци, които ръсят мъртви животни над градчета в пустинята, имам точното шоу за теб!  Може би най-дружелюбно насочено към  незапознатия слушател е описанието „Нийл Геймън, Стивън Кинг и Джордж Оруел имат съвместно градче в Симс“. Въпреки това смятам, че най-удачният начин да примамите невинна душа към сектата е чрез цитати, туитове и картинки (това шоу има един от най-прекрасния фен арт, наистина). 

Добре, нека започнем с някои уточнения. WTNV е подкаст, т.е. е нещо като аудио сериал, който превръща първо и петнадесето число от месеца в празници. Изграден е под формата на радио предаване, в което водещият Сесил ще ви направи част от жителите на Найт Вейл, ще ви разкаже за Кучешкия парк и за новодошлия с перфектна коса. Освен това има най-готините прогоза за времето и справка за пътната обстановка.
Ако.. . четете Найт Вейл (както казах, има и такава опция – първите книжки със скриптове вече излязоха), значи правите нещата грешно. Не се и съмнявам, че сборниците са страхотни и като фен определено ще ги  прегледам, но гласът на Сесил Палмър (изпълняван от Сесил Болдуин) е неразривна част от истинското НВ преживяване. Гласът на Сесил е звуковият еквивалент на вкуса на шоколад, на допира на кадифе, на топлината на завивка; той е най-прекрасният баритон на света, в чиито тоналности със сигурност има хипнотични вълни, с които като с нежни пипалца (Pun intended) те обгръща и те отнася.
(На този етап вече се предполага да сте спрели да четете и да сте отишли да слушате. За удобство, ето ви тук първи епизод).
Такааа, ако още не сте, ще продължа да ви убеждавам защо наистина искате да получите НВ гражданство. Найт Вейл е най-прекрасно шантавият град, измислян някога, в който почти дистопично тоталитарно управление от страна на градския съвет се сблъсква с най-големите фантасмагории, които могат да ви хрумнат. Или не могат. По-всяка вероятност не могат, защото по класацията на Дийдра за фантастичност и изтрещяност, НВ е най-високото ниво.  В НВ химикалите са забранени, ако имате късмет, сте родени в този процент от популацията, които нямат чувствителност за болка,  купувате невидима царевица от Джон Питърс – знаете го, фермера, не вярвате в планини,  (нелегално) вярвате в ангели, всеки от които се казва Ерика, имате собствен молитвен кръг от кръвни камъни и сте напълно наясно с опасностите, които дебнат в библиотеката. Неее че сте влизали вътре, утф, сериозно, да не се мислите за Тамика Флин? Освен това знаете, че да преследвате кариера в общинското радио може и да не е добра идея... но кой би устоял на изкушението да бъде стажант при Сесил? 


Както сигурно се досещате, цялото предаване е заредено с  една огромна доза хумор и странност. Често пъти едното произтича от другото.Нещата са абсурдни, но поднесени с толкова сериозност и нормалност, че няма как да не го приемеш.

“And remember, wear seat belts. They are a cool fashion statement, and easily obtained by cutting them out of your own car and crafting them into any number of accessories.“
НВ има с какво да те уплаши. Зли двойници, неми деца, които завличат жертвите си, тъмни качулати фигури, които бродят наоколо, хищни библиотекари, СВЕТИ ВАЛЕНТИН - и дори няма да изброявам малките, ежедневни опасности като възможността да те отвлече правителствен хеликоптер. Самият формат на предаването предполага да се чувстваш част от събитията, а Сесил още повече успява да те въвлече в тях. Повярвайте ми, да чуя Сесил уплашен в офиса на Кевин бе едно от най-страховитите преживявания.

Но освен да те привлече към тъмната страна на събитията, Сесил го прави и за по-розовата (лилавата?) част на живота. Искам да кажа, човекът (?) се обясни в любов по радиото още в първи епизод.

Don’t worry. Someday you’ll find that person who is perfect for you. They can’t hide forever. We have satellites.
Сериозно, Карлос и Сесил са една от най-сладките двойки, които съм шипвала. Двамата са прекрасно странни заедно, както всичко друго в Найт Вейл. От началото насам, за 4 години - уау, да, слушам това предаване от почти 4 години - преминаха през страшно много неща - включително и други измерения. Дори имаше един момент, в който бях ядосана на Карлос и шипвах Сесил и Ърл Харлан!

NEAT
изведнъж е една от най-прекрасните думи на света

Мога още много да ви разказвам за десетките преплитащи се герои и сюжетни линии в НВ, за това колко забавно, плашещо и романтично може да бъде това предавне. Но няма да мога да го направя така, както го прави Сесил. Затова ще изтъкна едно друго нещо, което в крайна сметка е може би най-важното за WTNV.
Не се сещам за друго предаване, или книга, които в толкова голяма степен и същевременно толкова ненатрапчиво да ме карат да мисля за живота и света около нас; да ме депресира, и след това да ме обнадеждава и успокоява по така прекрасен начин. НВ не просто се възползва от прекрасния глас на Сесил и казва правилните думи. Той предава правилните чувства.
Защото най-важното за Найт Вейл е... че там си добре. Наред.  Както казва създателят на предаването -  Welcome to Night Vale е за странните хора в живота ти – дори и този странен човек да си ти. В НВ е окей да си мъжка ръка на име Меган, която в последствие си намира донорско тяло. В НВ е окей предстедателят на училищното настоятелство да е светещ облак с психични способности (ПОКЛОНЕТЕ СЕ ВСИЧКИ), от когото валят мъртви  животни. В НВ е окей кандидати за кмет да са петглав дракон и безлика жена, която тайно живее в дома ти. В НВ брокерите на недвижими имоти живеят в елени. На този фон какво по-нормално има от  момиче в инвалидна количка или гей, или самотна майка? Защото този странен град, където опасности те дебнат отвсякъде, се държи заедно.  И докато ги слушаш, няма как да не започнеш да се чувстваш по-добре за себе си. Сесил е там и говори право на теб, точно на теб. За да ти каже, че светът е голям и страшен, но всичко ще е наред. Че ти си наред. Независимо за какво се безпокоиш (а кой не се безпокои за нещо?) Сесил ще ти каже, че е окей, и някак ще го направи в точния момент. Че трябва само да събереш смелост и да видиш красотата, която те заобикаля и да почувстваш силата, на която си способен. За мен Сесил и WTNV побеждават който и да е наръчник за самопомощ или мотивационен говорител, винаги, по всяко време.  И, добре, може и да развих фобия от кучета порода бийгъл, лека параноя, че Стрекс Корп завладява града ми и нездрав интерес към някои фенфикшъни, но всичко си струва, когато накрая Сесил ти пожелае лека нощ.
И накрая, един много дълъг (но без спойлери) цитат от последния епизод, който просто доказва, че Сесил винаги казва нещата по-добре:I know my role. You come to me for escape, loyal listeners. To forget about the world, or…not to forget about it, but to hear its dangers organized, put into a narrative framework, turned into a story that can safely end.

But no matter how deeply you enter into the stories I am telling you, you can never fully escape. The world is around you. You can hear it with one of your ears right now.

Listen closely. What you are hearing is not the sound of a monster. There are no spirits in that sound. No lurking or lurkers, no stalking or stalkers, nothing hunting you. All you were hearing is the sound of the world you live in. And you can put headphones on. You can listen to my voice. But you can never fully escape that world. You are always half there, no matter where the rest of you is.

But in those sounds, in that inescapable world, there is every joy you will ever experience. Every beautiful person you will ever meet. Every wonderful surprise that will ever wonderfully startle you.

It is the good and the bad. It is the sound of the world. A world that will kill you, but also a world that will allow you to live.

And as you exist in this world, half hearing my half voice, remember: you’re all right. You are alllll right.
Ако искате някой да ви разкаже за света такъв, какъвто е, но какъвто никога не сте го чували - страшен, прекрасен и странен, и искате това да е най-прекрасния глас, който сте чували - то най-горещо ви препоръчвам Welcome to Night Vale. Ще се смеете, ще треперите от страх, ще съпреживявате, и - вярвам - без никой да ви кара и натяква, ще станете по-толерантни. Включително към себе си.

Време е вече да приключвам.

Лека нощ, Найт Вейл. Лека нощ.
Чакам ви там.
Лека нощ.

 
П.П. Ако съм постигнала целта си и съм успяла да ви убедя, може да слушате НВ в Youtube, директно на сайта им или през предпочитаното от вас приложение за подкасти - аз използвам Podbay

Коментари

Популярни публикации от този блог

[book review] "Книгата за математиката" - Клифърд Пиковър

[book review] "Срив" - Б.А.Парис [book club]

[book review] "Физика на невъзможното" - Мичио Каку