[book review] "Проход между световете"

 Затлавие: "Проход между световете"
Автор:Питър Дейвид"
Поредица: Стар Трек

Издателство: Калпазанов
Жанр: научна фантастика, сериал
Топчеста оценка: 4 звезди

Упорито си продължавам с ревюта на поредицата Калпазански книжки за Стар Трек - ето я и третата такава - поредното приключение на Ентърпрайс и  екипажа му.
Нарочно казах именно "на Ентърпрайс", а не на Кърк, защото "Проход между световете" започва в компанията на Кристофър Пайк. Под негово ръководство корабът на Федерацията открива процеп в пространството, водещ към далечно кътче на Галактиката и успява да установи контакт с тамошната раса - технологично доста напреднала, но с доста ксенофобско мислене. Визитата им е кратка заради затварянето на портала, но втора е насрочена при следващата му активация. Тук вече щафетата поема Кърк, но нещата се объркват. Майсторът-строител на Калигар иска убежще на кораба, а делегацията на Ентърпрайс се превръща в заложници, докато конфликтът не се разреши.
Началото с Пайк беше огромна изненада за мен. Почти нищо не знам за този капитан, въпреки така легендарния му статут. Винаги съм го приемала за подобен на Кърк по характер и дори по вид - нещо като Кърк старши. Така искрено се изненадах, когато екипажът ги описа като коренно различни. С ентусиазъм прегърнах тази възможност да опозная този капитан, и всъщност се разочаровах, когато ролята отново пое Кърк. Все пак, и така историята имаше интересни герои и сюжет за компенсация.
Завръзката тук е отново на базата сблъсък между различни култури и една от най-важните директиви на Федерацията - че не може току-така да се месиш в чужди обичаи, дори и спрямо собствените ти разбирания да не изглеждат приемливи. Тукашният тип конфликт сме виждали и в различни епизоди - Калигар е планета, на която продължителността на живота се определя от висше съзнание, което определя кога хората са изчерпали потенциала си. Часът на Екма - майстор-строител, според тези правила вече е настъпил, но тя не го чувства така. Именно заради молбата ѝ за помощ Ентърпрайс попада в неловко и опасно положение. А за да има тръпка допълнително - има и любовна нишка. С кого? Няма да издам :D
Сюжетът може и да е употребяван, но все пак е достатъчно интригуващ, а и изпъстрен с детайли и картини от живота на Калигар, със сблъсъка на различни култури, включително и тези на посланиците - все неща, заради които обичам Стар Трек. Има достатъчно екшън, и както казах - романтика, та да изпълни скелета на историята. А за една голяма част от книгата, човек наистина може да се ангажира във философския дебат, да претегли различните доводи и макар по всяка вероятност да не си промени мнението относно системата на Калигар - все пак сме откърмени на Земята - да признае правото за съществуване на чуждата истина.
По-нататък се появява нишка на конспирация, което прави моралните решения по-лесни, но и действието по-динамично. Признавам, щеше ми се да задълбаят по-надълбоко и накрая развръзката да не беше леко комерсиална... но все пак бях доволна. Подхождаше на такава тънка книжка. А и такова амплоа приляга повече на Пикар - Кърк си е рицаря на бял кон, който решава проблемите със замах. Включително и тук. Буквално.
А за Пайк... някой ден трява да го проуча този юнак. Това беше неочаквана среща с него и приемам препоръки за други истории с този капитан :)

Коментари

Популярни публикации от този блог

[book review] The Host/Скитница

Летен четатон

[readathon] Имало едно време... - Приказен четатон от bookfan.tasy