Четатон на бъдещето - подготовка и умуване

 


Както, надявам се, вече сте разбрали, Ани от Bookfan.tasy и няколко чудесни издателства организират през последните две седмици на април читателски маратон, посветен на бъдещето на планетата. Линк към събитието - ТУК  Новината за това много ме зарадва и веднага се втурнах да преглеждам списъци с книги и библиотеки, за да свърша една от най-готините работи при четатоните - подборката на заглавията. А този път се наложи доста да поумувам, защото темите са доста труднички. Ето какво си избрах в крайна сметка - но още не смея да си го напиша в тефтера по всичкология, защото се чудя дали ще е подходящо! :D


Книжни задачи:
1. Всичко живо е трева
Книга за екология, рециклиране и др.
- "Енерган 22" - Хаим Оливер или "Зелени разкази: ама наистина" - сборник 
"Зелени разкази" са може би най-логичният избор за такъв четатон и първата книга, за която сетих, когато го обявиха.  Симпатиите ми за момента обаче клонят повече към романа. Причината е... именно че е роман. Това винаги е била предпочитаната ми форма за четене, а в този четатон със сигурност ще имам поне още един сборник разкази. Ако някой е чел сборника, ще се радвам да сподели дали е подходящ за тази или другите теми.

2. През води и гори
Книга за дивата природа
- "Тарзан" - Едгар Бъроуз или "Където дърветата пеят" - Лаура Гайего  Първите книги за Тарзан се развиват почти изцяло в дебрите на джунглата, така че това може би е по-подходящата книга. От години искам да си прочета пак историите за него, и дали по тази или за следващата точка, почти сигурно ще включа тази книга.  "Където дърветата пеята" пък е роман за рицари, дами и ... вълшебна гора. Като го кажа само, и ми се прииска да препрочета "Изтръгнати от корен" :D Подозирам обаче, че това наистина бягам от темата на четатона.


3. За животните с любов
Книга за животинския свят или с главен герой животно.
   - "Лятна детективска история с таралеж" - Деян Копчев или "Последният еднорог" - Питър Бийгъл. Ами че еднорогът е животно! Четох тази книга преди доста години и от доста време насам се каня да я препрочета. Освен това темата за изчезващите видове, било то и от еднорози, ми се струва подходяща за четатона . "Историята с таралеж" пък звучи забавно и таралежесто, но отново е сборник.


4. Ах, морето
Книга за моретата и океаните
- "Синият тайфун" или "Тайнственият триъгълник" - и двете книжки са сборници с научно-фантастични разкази за морето. Разликата е, че при първия авторовия колектив се състои от съветски, а във втория - от български фантасти.


5. Замръзналото кралство
Книга за ледените пустини или за климатични промени: "Демонът на джунглата: Климатични войни" - Адриян Георгиев или "Планета на изгнаници" - Урсула ле Гуин. Първата книга още от заглавието си е подходяща, но в Гудрийдс единственото ѝ положително ревю е това на автора, а анотацията звучи кич, ама толкова кич... че може да е добре? "Планетата на изгнаниниците" пък явно има 15 годишна зима. Това трябва да се брои? Явно Урсула ле Гуин си е падала по зимните сцени, защото и "Лявата ръка на мрака" (до която така и не стигнах по време на Поларотона) пак е в такъв зимен свят.  Последен вариант е и аудио книга за Антарктика, но честно казано, не ми се слуша сега нещо научнопопулярно. Общо взето, язък че пустините в условието са ледени. Имам купчина фентъзита, фантастики и изобщо всякакви книги, които са горещи и сухи - като се почне от "Татарската пустиня", през "Дюн", та до "Розата и книжалът"


6. Градът на слънцето
Книга за бъдещето на градовете, градското планиране, устойчива архитектура 
- "Летящата планета" на Александър Ненов, "Непоискано добро" или "Дивна" на Светлини сред сенките. Това ми беше една от най-трудните теми, защото, ако не е нещо нехудожествено, как да се ориентира човек дали има бъдеща архитектура в книгата? Да речем, една от книжките, които четох миналата година, "Народът на моретата", всъщност много добре подхожда на темата. Там една част от населението (след като сушата на Земята се е превърнала в безплодни пустини и степи) живее в градове - куполи, а други - под водата. Но нямаше как да го разбера, ако не я бях прочела! Най-близкото споменаване в анотациите беше в "Непоискано добро", където явно хората живеят в подземни понички. Ако ще чета нещо на този колектив обаче, бих предпочела да е "Дивна", защото я имам на хартия. Някой да има представа дали може да мине метър с тази тема? "Летящата планета" също почти сигурно ще покрие точката за бъдещето на градовете, но просто е по-дебела от другите две :D


7. Мила Родино
Книга за българската природа
- както и с предната тема, ако книгата не е с пътеписи или нехудожествена (каквито не ми се четат сега), ми е трудно да преценя в кои заглавия има повече "природа". Следпрочитно например мога да препоръчам "Откраднато - Обречено - Опазено" на Искра Урумова, защото има много природни сцени със самодивите, с конкретни места и дори карта с тях. Мога да предложа дори "Тракийският код" на Владимир Сълов, защото, макар че част от книгата се развива в чужбина, имаше хубави описания и моменти в пещерата Утробата и Белинташ. Затова приемам идеи за интересни романи с българска природа! Ако не, ще заложа на Йордан Йовков. Знам, че няма да сгреша... но томът ми събира в една книга трите сборника - "Старопланински легенди", "Вечери в Антимовския хан" и "Ако можеха да говорят". Дебеличък е, а пък за четатон искам да си завърша книгата.

Вие ще се включите ли? Надявам се, а дотогава събирам идеи и мнения ! :D А аз отсега си признавам, че смятам да разширя времевите параметри на четатона - въпреки че през първата половина на месеца ще гледам да наблегна на клубни книги, може да почна някоя от четатонските малко преждевременно

Коментари

Популярни публикации от този блог

[book review] The Host/Скитница

Летен четатон

[readathon] Имало едно време... - Приказен четатон от bookfan.tasy