[book review] "Коледна тайна" - Карън Суон

 


 

Заглавие: "Коледна тайна"

Автор: Карън Суон

Жанр: романтика, драма съвременен

Издателство: Сиела

Топчеста оценка: 4 звезди

Алекс Хайд не е обикновен консултант или терапевт. Първо, достъпът до нея е по-труден, отколкото до сенатор. И второ – тя разрешава проблемите на клиентите си на много по-различно ниво, стимулирайки ги да променят начина си на мислене и поведението си.

Новата задача на Алекс на пръв поглед не се отличава от предишните – тя трябва да вкара в правия път Локлан Фаркар, главният собственик на фабрика за уиски, чиято грубост и импулсивност са го изправили срещу останалите в компанията. Известна трудност ще представлява факта, че той самият няма никакво желание да бъде превъзпитан от Алекс… но тя е сигурна, че ще пребори твърдоглавието му. Но дори и тя не е подготвена за трудностите, пред които ще я изправи Локи - както и самият изолиран остров Айла, на който е разположена дестилационната. Алекс ще даде всичко от себе си да изпълни задачата си - а това значи и да открие най-съкровените тайни на Локи. Покрай тях обаче и тя самата ще трябва да се изправи пред своите собствени мрачни тайни.

За мой късмет, започнах тази книга предупредена - въпреки името си, "Коледна тайна" изобщо не е коледна. Да, тя се развива през този период на годината , но със същия успех би могла да се случи в който е да друг месец; тук няма  сбъднати коледни желания, перфетни подаръци или спонтанно желание да се събереш с всичките си роднини. Имаше там едно дръвче, и май между другото го украсиха, но това беше.  За сметка на това пък "Коледна тайна" е любовен роман с много по-добре развити герои и сюжет, отколкото човек се е приготвил да очаква от "коледен роман".

Както анотацията издава, историята се върти около Алекс и Локи. И да, нека всички фенки изпискаме доволно от кеф, че имената на двама от героите са съкратени на Локи и Тор. Но между другото - всички шотландски имена, които се споменаваха из книгата, страшно ме радваха, дори и да не мога да произнеса. Двамата ни главни персонажи  са на нож още отпреди да се срещнат и общуването им е повече от бурно. Ако като романтичен микроюжет ви харесва мотива за врагове, превърнали се в любовници, то "Коледна тайна" абсолютно ще е вашата книга. Аз лично съм по-голям почитател на един вид противоположния мотив - на приятелите, които постепенно се влюбват един в друг. Но и така останах доволна и впечатлена от динамиката между тях, от постепенното им разкриване един пред друг и осъзнаването колко е важно да имаш пред себе си достоен опонент. 

Освен по героите си, личеше си, че Карън Суон е работила много и по проучванията си. Бизнесът на Локи е уискито и нямаше как да не се изумя колко много информация имаше по въпроса. Не ме изненадаха толкова фактите за дестилацията и отлежването на алкохола, може би защото те ми бяха и по-интересни за четене. Но авторката се е постарала много и за финансово - икономическата страна на това да управляваш фирма - говореше се в дълбочина за акции и пазари, и въпреки че няма да се кривя - това не ме интригуваше много - останах впечатлена от положените усилия този свят да бъде максимално реалистично изграден - от подготовката на малца до детайлите на продажбата.

Един друг интересен и достоверен пласт на книгата бе историческия. Докато разказва за перипетиите на Алекс и Локи, авторката от време на време ни връща назад, за да ни разкаже историята на кораб, разбит до бреговете на остров Айла и съдбите на оцелелите войници от него. Това също бе красива история, която чак на самия финал се обвърза със случващото се в наши дни.

Може би единственият елемент, който малко ме разочарова от "Коледна тайна", бе професионалното изпълнение на задачата от Алекс. Както казахме, нейната цел е да достигне заедно с клиента си до корените на проблема и да му помогне да модулира начина си на мислене и поведението си. Очаквах нещо по-впечатляващо и по-катарзисно от сесиите ѝ с Локлан, когато той най-накрая склони да участва, а методиките ѝ ми се сториха доста несериозни. Казвам това не защото не оценявам мястото на психологията като терапия, напротив, считам я за изключително важна! Но просто ми е трудно да приема как в рамките на неколкочасов сеанс човек ще стъпи на листче хартия, ще осъществи контакт с чакрите си и вътрешното си Аз и ще идентифицира проблемите си с недоверието към другите. За мен такива резултати изискват много повече и по-сериозна работа; а и предвид репутацията на Алекс, с която ни замерят още от първите страници на книгата, имах очаквания за нещо по-оригинално - да речем, как тя се наглася на вълната и настроенията на Локи и постига успех чрез класически шотландски методики или нещо такова :D

И така, макар и неколедна, "Коледна тайна" беше приятно, богато четиво - една от тези книги, с които се радвам, че завърших читателската си 2020. Всъщност, дори я прочетох в рамките на 24 часа, но тъй като бях дежурна тези 24 часа и трябваше да стоя будна и нямах друга книга, това не е достатъчно показателно :D С удоволствие ѝ дадох 4 звездички, а на моменти се изкушавах и за 5. Ако наистина сте фенове на мотива за враговете - любовници, няма да сгрешите с тази книга. А аз по-нататък сигурно ще опитам другите тайни на Карън Суон и ще открия какво пазят зад кориците си.

Засега обаче най-важното е, че "Коледна тайна" не е никак сезонна, и може да посегнете към нея по всяко време на годината. Ако решите да го сторите сега, може да го направите с помощта на Книжарница "Загадката" - ЕТО ТУК: "Коледна тайна". Ако случайно решите да закупите книгата през линка, Топчо ще получи малък процент, който сигурно в крайна сметка ще изхарчи за книги. Във всеки случай, надникнете, защото те редовно предлагат най-новите заглавия с едни хубави -20% ;)


Коментари

Популярни публикации от този блог

[book review] The Host/Скитница

Летен четатон

[readathon] Имало едно време... - Приказен четатон от bookfan.tasy