[article] Игрификация и мотивация I - НаНо и писане


Вместо увод :)
Наскоро, покрай една друга книга, изрових едно старо свое ревю, от времето, когато често бях бета читател. Книгата бе посветена на управление на времето, мотивация и изграждане на навици - нещо, в което аз съм много зле, защото съм мързелива, непостоянна и изключително лесно се разсейвам. Специално онази книга бе една от най-безполезните по темата, с които съм се срещала, със съвети от типа "правете си списък" и примери срещу мултитаскинга като "не тичайте с ножици". Като последното дори не беше шега. Съвсем нескромно считах ревюто си, в което изброявах всички неща, които се бях надявала да открия, за по-информативно от конкретната книга. Принципите, които най-много ме интересуваха, бяха приложения на "картографирането", методът Помодоро, и най-вече - игрификацията. Препрочитът на това ревю ме накара да си припомня една своя отдавнашна идея - да направя няколко статии, в които да обобщя нещата, които поне на мен ми вършат работа, и малко полезни ресурси. Не знам, дали на някого ще му бъдат също от полза, но поне да си начеша крастаста :D

Първо, няколко думи за игрификацията.
На български също се ползва като превод "игровизация" а оригиналният термин е gamification. Самата дума доста добре обобщава значението си - да превърне нещо в игра. Засега, за мен това е най-стимулиращият и лесен метод да свърша нещо, което ми е досадно, противно, или просто среща съпротивата на тези три мои качества, които изброих по-горе. Игрификацията разчита на различни състезателни елементи, за да насърчи хората да вършат различни дейности - от работа в администрация и колективи, до лично развитие или всекидневни дейности. В различните си приложения съдържа поне няколко елемента на игра - наградна система, състезание с други участници, сюжет, времеви рамки, изграждане на свят/карта/аватар, използване на елемент на случайност и изненада, и други. Предвид, че те изглеждат различно в отделните случаи, смятам да ги обяснявам и споменавам в течение на текстовете. А предвид наближаващото другия месец събитие, възнамерявам да започна с игрификацията в писането...

Ако не сте се усетили, събитието е NaNoWriMo - месецът, който те предизвиква да напишеш 50 000 думи. Класиката е да са в един роман, но винаги има и бунтовници - като мен. Долупосочените игри обаче далеч не се ограничават от Нано и могат да се ползват по всяко време на годината и за различни текстове.
Самото Нано в голяма степен е направено като игра - може да имаш другарчета, с чийто напредък да се сравняваш и да се нахъсваш, има значки и постижения, които да събираш, а накрая има и награди, основно под формата на безплатен софтуер, абонаменти и други възможности. Но понякога това не е достатъчно да те накара да седнеш и да напишеш 50к за месец. Има най-различни игри за стимулиране на въображението, но тук ще спомена тези, които са за мотивация и постоянство.

За някои от тези начинания ще ви е полезно да имате подръка таймер (вашият нов най-добър приятел), зарове или система за случаен избор, хартия и химикал.

По Х думи на ден, или Бинго с думи
Да започнем с нещо семпло, за което по принцип не ви трябва компютър. Класиката, когато имаш текст за писане и краен срок, е да разделиш броя думи на броя дни. В Нано се падат по 1667 думи на ден. В други игри за писане средната стойност е 444. В реалност повечето хора използват вариации. Тези, които бавно загряват и после се разписват, залагат обикновено на стъпаловидния - първите дни започват с малки бройки от порядъка на 200-300 думи, а финалните им дни са маратони с по 3 до 5 хиляди думи. Тези пък, които почват силно, а после губят инерция, ползват обратния стъпаловиден метод - с по няколко хиляди, а в последния ден на ноември им остават няколко изречения.
Хората от моята порода пък използват случайното разпределение. Така, въпреки че всеки ден от ноември има някаква различна "стойност" в думи, аз избирам кога да я изпълня. На първи ноември мога да напиша 1667 и да зачеркна от списъка еквивалента на 15 ноември. На втори - 1000, еквивалента на 10. И така, докато всичко е зачеркнато. Това всъщност е метод, приложим на много места, като например и спестовни предизвикателства.
Друг вариант е да ползвате нестандартна Бинго дъска - 6х5 квадратчета и на всяко попълнено БИНГО да си давате прогресиращи награди. Добра идея е, ако не всички са алкохолни. Сайдерът не се брои.

Допълнително: обикновено помага, ако използвате визуално приятен за вас разпис, за да следите. Може да е на хартия или под формата на екселска таблица. Нано всяка година пуска такава таблица за принтиране, а и интернет е пълен. Аз от няколко години ползвам екселските ваиранти на Свеня - ТУК За тази година съм си харесала модела по "Добри поличби" :

Препоръчвам ги, защото автоматично изчисляват колко ти остава, освен това, ако имате желание, може да ползвате допълнителните страници за планиране и изграждане на герои. Листите за планиране на Свеня са безплатни, трябва само да въведете 0 като цена в кошницата.
Методът Помодоро
Помните ли, когато казах, че таймерът е новият ви най-добър приятел? Методът Помодоро е от онези супер семпли неща, които някой се е сетил да сложи в по-конкретни рамки. Официално е въведен от пич на име Франческо Корило. Същността му е, че слагаш таймер за определено кратко време (в неговия класически случай - 25 минути) и се съсредоточваш върху определена дейност. След като времето изтече, правиш 5 минутна почивка и може да повториш или да се прехвърлиш на друга дейност и тогава да пуснете таймера.
За мен този трик, особено с редуване, свърши чудеса във всички сфери. Особено преди да открия последната опция от тази статия, или когато нямам достъп до нея, все още е чудесен и при писане.
За този метод има десетки сайтове и приложения. Една от причините, която сега ме мотивира да пиша този пост е, че не мога да открия любимата си, която е за писане. В нея те награждаваха с авокадо, вместо с домати (както е в повечето приложения - изненада). Сега обаче ползвам една, която е по-универсална, но е с допълнителен анти-разсейващ бонус. Казва се Forest и с нейна помощ освен че изпълнявате задачите си, и отглеждате горичка.  Може да регулирате таймера си от минути до часове, и когато времето свърши, получавате храст или дръвче за колекцията си. Може да отключвате и събирате различни видове флора. Уловката - ако се изкушите да ползвате телефона си докато таймерът тече, дръвчето, което сте засадили да расте, умира :/
Горичката е налична безплатно за Андроид и Епъл устройства - ТУК или по-скоро през Гугъл плей. Има и премиум версия, в която един от бонусите е, че реално помагате да се садят дръвчета.

Word Crawls
WC е поредният трудно преводим термин. Общо взето е като едносюжетна, текстова ролева игра. Вие сте главният герой, и за да изпълните сюжета, трябва да напишете определен брой думи или да изпълните дадено предизвикателство. Да речем, темата е Хари Потър. Ако изберете да сте дом Грифиндор, трябва да направите 20 минутен маратон. Ако искате да сте Рейвънклоу - пишете 300 думи. Хафълпаф - кратко писане с другарче.
Така всяка стъпка от сюжета е съпроводена с условие, и докато се усетите и стигнете края, гарантирано ще сте написали няколко хиляди думи. Във форума на Нано има десетки WC на всяка тема, която може да се сетите - Междузвездни войни, Странни неща, Хари Потър, проследен година по година, Властелинът на пръстените и т.н. Всяка година може да намерите много WC в раздела за предизвикателства в Нано -Предизвикателства  Във Форум Муза навремето бях превела подобни за Найт Вейл и първи курс в Хогуортс, а наскоро открих запаметен превод и на Стар Трек WC. Дийдра беше споменала, че ще ги изтупа от прахта, така че следете Нано групите и блогове, може да ги публикува там :D И изобщо, не пропускайте да последвате блога и фейсбука на българската Нано общност - БЛОГЪТ ТУК

4TheWords  - САЙТЪТ ТУК
Ако искате да вдигнете нивото на РПГ преживяването, то горещо препоръчвам 4TW. Обожавам тази платформа и на нея дължа на практика единственото ми изцяло успешно Нано през 2016, когато написах "Алергия към магия" и половин некромант.
Светът на 4TW

Във 4TW вие се пренасяте в магически свят, в който трябва да се борите с чудовища, които се побеждават... с думи. За всяко има определена бройка написани думи и времетраене на двубоя, а от тази година въвеждат и двубои само за време - трябва да издържиш определени минути, без темпото ти на писане да пада под критична стойност. Така постигаш цели, събираш ресурси и развиваш една наистина изпипана история. Графиката е разкошна, аватарът ми има супер секси бедра, а някои чудовища са по-сладки от Пикачу, озвучен от Раян Рейнолдс.
Ама не е ли супер сладко?
За мен това наистина е изключително забавен и мотивиращ ресурс. Завърнах се към него почти случайно в средата на септември и оттогава всеки ден имам написани по най-малко 444 думи - по ревюта и по ревизия за Нано. Има много удобен, поне за мен, начин за подреждане на проектите и за писане на текста - семпъл и ефективен. А едно от любимите ми неща е, че не си длъжен директно да пишеш онлайн в сайта. Може да използваш любимата си текстова програма, ако не искаш да разваляш форматирането си, стига да се сетиш навреме да копираш текста във 4TW, така че да ти отчете битката.
Въпреки че не се грижа много да преобличам аватара си, пак се кефя какви секси бедра има.

Сега, по принцип 4TW е платен - абонаментът е 4 долара на месец. Това е един от малкото платени ресурси, които смятам да ви представя, и то защото, първо, го смятам за много добър, и второ, може доста да го използвате и безплатно„ 4TW стартира с един месец безплатен пробен период, а в сайта на Нано ви чака код, с който да добавите още 2 седмици. Ако финиширате успешно Нано досега всяка година като част от наградата е имало безплатни абонаментни кодове или значителни намаления. Отделно, ако играете ежедневно и следите събитията, може в играта да събирате кристали, с които да си удължавате абонамента. В момента имам активен абонамент до първата седмица на януари, който е само от кодове, бонуси от Прептобър (Подготомври) акцията им, и събрани диаманти. А считам, че ако си изиграя правилно картите дотогава, ще мога да постигна безплатен абонамент за поне още 3 месеца.
Може да се регистрирате чрез реферален код, но това ще ви даде бонуси чак когато направите първо плащане. Това тук е моят - RFQQV17604 .  Мисля, че по принцип мога да ви пратя "пакет за добре дошли", но не съм пробвала досега. Ако искате ползвайте, но основната ми идея е да ви насърча да ползвате тези безплатни 6 седмици за да си помогнете в Нано.

П.П. Обикновено кодовете имат сравнително дълъг срок на годност. Имам виртуални познати, които ги кътат само за ноември именно за Нано, а през останалата част от годината не ползват платформата на 4TW.

Кои са вашите любими писателски игри? Смятате ли да ползвате нещо подобно, ако участвате в Нано?
Рядко правя статии от този тип, но се надявам да ви е било интересно!

В следващите статии очаквайте:
-Спортът е игра, но понякога малко мотивация помага: игрификация на тренировките
- Игрификация на домашните задължения, иметодът FlyLady
.Да нахраним прасенцето, лесно като детска игра - игрификация на спестяванията
-Всичко е игра - Хабитика, най-голямата РПГ за задължения и задачки

Коментари

Популярни публикации от този блог

[book review] The Host/Скитница

Летен четатон

[readathon] Имало едно време... - Приказен четатон от bookfan.tasy