[readathon] O.W.L Хари Потър четатон!

 Тази сутрин видях един пост, и не знаех дали да се отчайвам или да се възрадвам :D Защо? Защото е за четатон, и то за Хари Потър четатон, а който поне бегло познава страничката и читателските ми навици знае ,че съм на практика безпомощна, когато някой ми предложи книжен маратон или предизвикателство. Е, този случай не бе изключение. Малко поскърбих, че тотално си променям читателските планове за април, след това тръгнах да обикалям лавиците за подходящи четива :D

А какъв е четатонът ли? Ами, всъщност това си е цяла изпитна сесия! Сезонът на С.О.В.А е тук и изпитите му са несъмнено предизвикателство. Авторът на този наистина мащабен и изключително детайлен четатон е Book Riot . Линк към страницата на самия маратон може да намерите ето ТУК, а това е видеото, където момичето обявява предизвикателството - ТУК. Накратко процесът е следният - след, кхъм, подробни консултации и размисли, всеки си избира бъдещата професионална насоченост и спрямо нея - изпитите СОВА, на които трябва да се яви. Освен професии има и практически курсове, към които да се запишете, независимо от професията. След избора на изпити, следва справка с писмото от професор Макгонъгол, съдържащо теми за преговор по съответните предмети. И воала, остава само да си седнем на дупетата и да учим, то ест, четем здраво, защото СОВИТЕ не са шега!

Четатонът предлага изключително много различни професионални направления, за някои от които дори не се бях сещала. ИЗкуших се от поне десетина, включително магическият готвач и металург (мдаа, напоследък доста гледам "Изковани в огъня" и това май почва да си личи :D ), но в крайна сметка се спрях на... Библиотекар.

Причините за това са няколко. Първо, страшно ме изкефи колко а ла Индиана Джоунс е представена тази магическа професия. Второ, това е една реална мъгълска професия, която бих практикувала с удоволствие. Трето - малко по-неизвестен факт за мен (не, че не го обявявам при всяка възможност, просто не върви да е през ден) е любовта ми към Найт Вейл. Който също познава този подкаст, ще направи веднага връзка с Библиотекарите там :D И накрая, четвърто (подлъгахте ли се по трите точки?) - в указанията на министерството пише, че  учениците, неизбрали тази професия, ще забравят информацията за нея два часа след прочитане. Не можех да си го позволя :D

И така, за да си осигуря бъдеще на пазител на всички тайни и мрачни знания, трябва да мина следните изпити:
Руни - тема за преговор: руна сърце - сърце на корицата или в заглавието. За тази тема в Историята на моя брат" на Зюлфю Ливанели. Не бях забелязала, че тази книга има сърце на корицата, и затова в снимката горе присъства "Стоманеното сърце" на Брандън Сандерсън. "Историята" ще четем за читателския клуб, така че ще е по-добре да се възползвам от тази възможност за комибиниране.. дори и да ми се препрочита Сандерсън.

Аритмантика - тема: магическите свойства на числото 2 - опозиция, прочетете нещо извън любимия ви жанр. Любимите ми жанрове определено са фантастиката и фентъзито, а тези, към които най-рядко посягам - съвременните романи, особено ако няма ясна романтична или крими/трилър нишка и нехудожествени книги, които не са научни или исторически. За тази тема идбирам " 12 правила за живота" на Джеймс Питърсън, още една книга за читателския. По жанр тя спада общо взето към дял "самоусъвършенстване". Отзивите за нея са като цяло добри и се надявам да ве изненада приятно, да е практически насочена и да не стара песен на нов глас.
Защита срещу черните изкуства - тема: гриндилоу - книга, която се развива на брега на морето. Оказа се, че имам страшно много книги, свързани с морето, чак се изненадах. Тук избирам "Народът на моретата" на Мишел Гримо. Въпреки пустинната корица, се надявам заглавието да не ме подведе.

История на магията - лов на вещици: книга, включваща вещици или магьосници. Отначало се изкуших тук да препрочета "Софийски магьосници", но така ще ми се натрупат твърде много препрочити. Вместо това извадих "Да се влюбиш във вещица" на Калина Иванова.
Трансфигурация - Анимаг: книга, която включва шейпшифтъри. По тази точка доста се препотих, докато търсех нещо подходящо. Накрая намерих "Нюх" на Емил Минчев. Ако не греша, главният герой тук е всъщност върколак. Надявам се да не бъркам, и книгата да е уместна за целта. Във всеки случай, от няколко години я имам и се каня да я прочета, така че надали ще съжалявам.

Освен професия, имаме право и на колкото си искаме допълнителни курсове. Малко се разочаровах, че "опитомител на дракони" е единствения курс, за който ти трябва предварително диплома - за магизоолог. Мисля, че е очевидно защо един библиотекар би искал дракон на работното си място. Затова се спрях на най-близкото възможно обучение - това за анимаг. То за мое щастие изисква само един допълнителен изпит - по Отвари. Темата там е "Смаляваща отвара" -
книга под 150 страници. Тук измъкнах "Човекът, който продаде морето" на Николай Ценков. Тук ми се отваря и възможност, ако се наложи, да я разменя - ако "Народът на морето" се окаже по-сухолюбив, отколкото се надявам.
Един друг курс, който ме изкуши, бе "Лингвистика на морския народ". На един библиотекар винаги му ще му дойде добре знанието на допълнителен език. Тук допълнителният изпит, който е включен е Билкология, а темата - Мимбулус Мимблетония: заглавие, което започва с М. Смятам обаче да се заема с преговор по темата само ако ми остане време от другите. Все пак имах читателски планове и отпреди този четатон, и не ми се иска да ги зарязвам съвсем, а нямам с какво друго да комбинирам. Малко съжалявам, че никъде не ми излязоха като изпити Астрономия (четене само през нощта) и Вълшебства (Лумос Максима - книга  с бяла корица), защото имах идеалните неща за целта.

Изключително много се възхищавам на подобни фен  и изобщо книжни инициативи, изградени с толкова внимание и усет към детайла. Във видеото си (дори изгледах няколко от видеата на момичето - по принцип изобщо не обичам да гледам видеа, и затова пропускам много буктюбъри, но тя ме спечели със супер сладкия си акцент.). Та във видеото си говори за куидич мачове и купа на домовете и още купища разкошни неща. Такова изпълнение просто изисква участие :D
А вие бихте ли се включили? Каква е магьосническата кариера, която бихте си избрали? 

Коментари

Популярни публикации от този блог

[book review] The Host/Скитница

Летен четатон

[readathon] Имало едно време... - Приказен четатон от bookfan.tasy