[challenge]Предизвикателство с български автори

БГ предизвикателството започна като нещо, което си правех лично за себе си. Усещах се, че има години, в които не прочитам нито една книга от български автор, и не бях доволна от този факт. Започнах да си поставям цели и в началото ми беше трудно да прочитам по 6 български книги на година, но ето че през 2019 те се оказаха цели 20! Преди известно време реших да пусна това предизвикателство като официално във форум Муза, защото мисля, че е важно да преборим предразсъдъците си спрямо българската литература. Последно време има нови книги във всички жанрове, и независимо дали предпочитате нехудожествена литература, съвременни романи, трилъри, криминални, фентъзита и дори любовни - вече има представители!  Без значение какво точно предпочитате да четете, и дали по принцип книгите от български автори съставляват голяма част от книжната ви трапеза или и вие като мен се опитвате да ги добавяте постепенно в менюто си - пак ще имате полза от това предизвикателство. Вярвам, че има нещо подходящо за всеки читател, просто трябва да се огледа, да прецени и да прочете.

Темата във форума ви чака ето ТУК . Тъй като това предизвикателство е по-специално, прочетените книги, които отчитате към него, носят повече билетчета ;)

Миналата година за първи път организирах четатон *тупа се гордо в гърдите* XD и темата беше именно български автори. Кръстих го "Трибагрен четатон" и ми се ще да вярвам, че и другите участници се забавляваха поне колкото мен :D Беше бавен, лежерен четатон с доста свобода на действие. За 2020 планирам да го повторя и то дори два пъти - веднъж през пролетта, около трети март; и отново есента - може би през септември като миналата година, или през ноември. Много ще се радвам да се включите! Четатоните се провеждат като събития във фейсбук, така че следете страничката там!

Това предизвикателство даде старт и на една група, която е посветена на ревюта, мнения, събития и постове за книги от български автори. Ако сте си купили такава книжка или сте прочели - чакам ви да споделите мнение в "Споделям и откривам български автори и книги"!

За финал - кои бяха най-хубавите български книги, които прочетохте през 2019? С какво смятате да започнете 2020? Аз освен че почнах, вече имам и с какво да се отчета :D На първи януари стартирах с "Една фурия на 90", мемоари на Стоянка Мутафова от Юрий Дачев и благодарение на едно спокойно нощно дежурство това е първата ми завършена книга за годината. Дано всички останали дежурства са такива! :D

Коментари

Популярни публикации от този блог

[book review] The Host/Скитница

Летен четатон

[readathon] Имало едно време... - Приказен четатон от bookfan.tasy