[book review] "ЛАМЯ ЕООД" - Марин Трошанов

Заглавие: "ЛАМЯ ЕООД"
Автор: Марин Трошанов
Поредица: ЛАМЯ ЕООД #1

Издателство: Фаетон
Жанр: ърбън, фентъзи

Топчеста оценка: 5 звезди


След като любимата му от гимназията изчезва безследно от собствената си стая, Станимир прави всичко по силите си, за да я намери – но напразно. 15 години на търсене и проучване не успяват да го доведат до Мая, но разкриват пред него един тайнствен и мрачен свят на неподозирани същества. Той основава – макар и малко импровизирано – ЛАМЯ ЕООД” – дружество с цел да разкрива и проучва такива събития. С единствен член – той, Миро… и може би Лина. На дружеството обаче ненадейно му потръгва – Миро се сблъсква с кървави случаи и опасни клиенти, със сили, за чиято мощ той дори не е подозирал.

Първият път, когато четох корична анотация на ЛАМЯ ЕООД, нещо хич не ме привлече. То и моята горе не е стока, писала съм много по-представтелни. Затова и я отлагах. Най-накрая преди два месеца си я купих и сега за четатона я изядох почти наведнъж. Не знам дали с анотации или ревюта мога да убеждавам, но тази книга си заслужава четенeто, особено ако си падате по ърбън фентъзито, обещавам.

ЛАМЯ ЕООД има всичко, което търся в жанра – интересни случаи, забавни герои; както и този бонус, който се отнася за бг представителите – възможността да срещна нещо познато. В местата, в начина, по който героите говорят, в пресътворяването на сюжетите. Това също го получих тук. Въпреки че се развива предимно в София, книгата започва и завършва в Бургас. Нямаше как да не се израдвам масимално на това. А на споменаването на автобус 211 ме обзе една такава сладка меланхолия… ех…

Но човек не взема да чете фентъзи, за да се наслаждава на описания на градския транспорт, и още по-малко на БДЖ, освен ако не притежава някаква особена мазохистична нишка.  Сравнително безопасно е да се предположи, че сте тук заради фан-та-стич-но-то.  Засега в този първи том нямаме змейове, лами или дракони (въздъх), но Миро (и читателят) със сигурност не е оставен да скучае откъм свръхестествени случаи. Освен изчезването на Мая, в книгата се застъпват още поне четири, ако броя правилно. В един момент чак се бях обезпокоила, че в рамките на романа няма да могат всичките да бъдат, ако не разплетени, то поне да получат развитие. Но напротив – имаше и разрешени (нощният влак София – Варна вече е безопасен… един вид) и така хубаво преплетени едни с други случаи. А последният беше най-сладък – освен че явно ще се занимае с нещо много по-българско и митично от обикновените призраци (ооо, кукерииии!), той послужи и за разкошен, напълно неочакван финал на книгата.

Миро беше доста приятен за четене герой, от тези, на които може да си съпричастен за случващото се, и същевременно много да им се ядосваш.  Едно на ръка, биваше ли да е толкова груб с Лина, ама това да се втурне практически неподготвен да лови призраци? Тцтц, срамота… поне с една солница да беше минал периметъра, както се полага на всеки, изгледал поне няколко епизода на Свръхестествено. В развитието и разширяването на екип ЛАМЯ, Боро беше една приятна изненада с оглед на муренското му минало и последващо превъзпитание. Най-голям сюрприз обаче бяха Мартин и Роси! Ооо, нямам търпение тези млади ламски възпитаници да се качат на главата на Миро! :D Може би единствената критика, която мога да изровя откъм герои и екип, е вмъкването на Бойко и ДАНС. Определено ме накара да подбеля очи, а опозиционната на ЛАМЯ ЕООД организация можеше да мине и без това. 

Но пък вие (и аз) може много лесно да подминем тези няколко изречения и изцяло да се насладим на останалите близо 250 страници. ЛАМЯ ЕООД е едно бързо и изключително приятно четиво, изпълнено с приключения, сенки и страх, и пътуване до един от най-прекрасно изрисуваните варианти на Долния свят. Но без гаранция за обратен билет.

Коментари

Популярни публикации от този блог

[book review] The Host/Скитница

Летен четатон

[readathon] Имало едно време... - Приказен четатон от bookfan.tasy