[book reiew]"Въздигане" - Кристиян Малинов

Заглавие: "Въздигане"
Поредица: "Недосегаем" #3
Автор: Кристиян Малинов

Издателство: Либра Скорп
Жанр: YA, тийн, фентъзи

Топчеста оценка:5 звезди


4 години по-късно се завърщам към поредицатаа Недосегаем. Любопитен факт – като си погледнах историята, излиза, че на същите дати 2015 г, съм имала ъпдейти и по втората книга :D
След драматичните събития досега, с началото на втората му година в Академията, животът на Крис предстои да стане още по-сложен и объркан…  А това определено е постижение за някой, който е открил, че има свръхестествени защитни сили, загубил ги е, намерил ги е отново,  почти е умрял, станал е преждевременно вампир,  посетил е небесните селения и направил сделка с ангел.  Вместо обаче да му даде заслужена почивка, съдбата е мобилизирала целия си арсенал срещу него.  Брат му ненадейно се завръща – от мъртвите, и някак променен; из целия свят се вихрят странни убийства, на повръхността изплуват стари заговори, тайни и пророчества.  Силата на Недосегаемия се оказва неразривно свързана с всичко. Крис може да разчита само на приятелите си.. или поне така се е надявал.

Началото на книгата ми бе леко трудно. Отдавам това на големия период от време, минал между втора книга и тази. Планирах да препрочета втора, но започна Трибагрения четатон за бг литература. Знаех, че искам да включа Въздигане в него и просто не остана време за повторно Прераждане.  Първите глави на книгата наистина донякъде обобщават събитията от предните две, но ако се озовете на моето място и имате време – съветвам ви да си припомните събитията.  Може би защото не можех да потъна изцяло в историята по това време, забелязвах някои  - наистина съвсем леки – недостатъци на текста. След първите 50 страници обаче напълно се вглъбих и с понесох.

Още от втори том поредицата се откъсна от класическата концепция, за която се сещаме, когато чуем за книги за училище – да проследява по една учебна година. Тук се връщаме отново в Академията, но без да влиза в някакви рамки. Почти всички любими герои от предните книги се завръщат, плюс бонус  - нови. Тук искам да похваля, че на автора му се удава да борави с многото герои. Никой не беше излишен, на който му се полагаше получи развитие. Естествено, това бе най-видимо при главния ни потърпевш – Крис. Докато в първата книга бе очевидна нахакана хлапетия, сега го виждаме израснал, почти мъж. В края на книгата дори бе станал по-пестелив на думи, нещо, което не очаквах :D  Личният ми фаворит Ксандър също имаше присъствие, както и Александър – Крал и директор на Академията. С ръка на сърцето си признавам, че много харесвам този герой. Той е интелигентен, приятно притворен с лека доза лукавство, и не може да му отречем – романтичен. И всъщност по-постоянен в мнението си, отколкото Крис в своето за него :D
 
Пренебрегнати обаче останаха Роуз – любимата на Крис, което е супер жалко, защото тя прелива от потенциал. Мария-Елена също не беше задълбочена като персонаж. Искрено се надявам епизодът с нея в средата на книгата да послужи за нещо по-нататък, защото така остана да стои като шокираща сцена по средата на сезон на сериал – трик за вдигане на рейтинг.

Още от самото начало тази поредица бе сравнявана с Хари Потър, дори авторът не пропуска да изкаже благодарности към Роулинг за вдъхновението. Аз лично съм намирала повече допирни точки с Хекс Хол, но тук за първи пит видях нещо, което наистина пряко ми напомни за Хари – а именно епизодите, когато имаше разрив между него, приятелите му, и другите ученици и учители. Няма да издавам причините, но за щастие на Крис, тук това продължи доста по-кратко.

Като цяло ми е трудно да говоря за сюжета, без да издавам нещо. Мога да кажа, че завръзката тук е отново базирана на библейската митология, но съвсем не по канона. Накратко, иде края на света! Има мисии, изненади, и дори пътуване във времето! Всички герои и елементи, които срещаме в книгата, се преплетоха приятно по пътя на този апокалипсис –мрачно завръщане на Матю, зловещият младеж на шосето, даровитото дете, девойка с дарба да пророкува…Някои от сюжетните врътки успяха да ме изненадат искрено и то приятно. Само един момент ме остави много да се чудя дали е недоглеждане или ще се вмъкне неочаквано в разплитането на сюжета на последната книга. Изобщо – книгата остави читателите на ръба на катаклизма!  Толкова много неща предстоят да се разплетат и нямам търпение да видя как ще стане това. Надявам се в последната част да видя дейно всичките си любими герои, по възможност и другите, различни от вампири раси (нимфи!). Да не забравяме и Габи!

Да проследиш развитието на някого като автор е любопитно занимание. Често съм го правила в творческия раздел на форум Муза и е много приятно да видиш как някой става все по-добър от разказ до разказ . Кристиян Малинов обаче е един от малкото автори, където съм наблюдавала това във вече издадена, книжна форма. Първата книга, Недосегаем, той пише още в гимназията.  Тя беше бърза, забавна, но имаше още какво да се желае  откъм стил, и откъм сюжет. Втората бе значително по-добра. Нещата бяха видимо изгладени, историята предприе много по-оригинални ходове. Сега, във Въздигане, тази тенденция продължава. Крис – авторът и героят – са чувствително израснали. Мога само да предвкусвам с удоволствие каква ще бъде четвъртата и финална част на поредицата и се надявам скоро тя да види бял свят.


Коментари

Популярни публикации от този блог

[book review] The Host/Скитница

Летен четатон

[readathon] Имало едно време... - Приказен четатон от bookfan.tasy