[mini book review] "(Не)обикновените животни" - Чавдар Черников

Заглавие: "(Не)обикновените животни"
Автор: Чавдар Черников

Издателство: Българска наука (налично в сайта на Изток-Запад)
Жанр:научнопопулярен
Топчеста оценка: 5 звезди

Като малко почивка от супер точните науки, сега искам да ви покажа едно книжле, което е истинско съкровище. Получих го преди няколко години от Читателския колет на сайта Читател, но сравнително често посягам към него, най-вече като се присетя и искам да покажа нещо на някого.

Докато предните книги се занимаваха или с огромната Вселена, или с микровселената на частиците, следващите четива се посвещават на една по-близка, видима Вселена - но в никакъв случай по-малко вълнуваща. Защото ако си мислим, че знаем всичко за животните и взаимоотношенията между тях, дълбоко се лъжем. Зоологията крие много тайни, и Чавдар Черников ни разкрива някои от тях.

Тънка книжка, но чудесно изградена, и текстът е украсен както със снимки, така и с рисунки. Очарователен детайл бяха малките рисунки в дъното на всяка страница, тематични за всеки дял на книгата. Тя е разделена основно на две - (Не)обикновените отрови и (Не)обикновените взаимоотношения, а по-нататък се разклонява още, засягайки различни теми, като канибализъм и размножаване например, в частта за взаимоотношенията.

Обхванати са предимно по-низшите разреди, като насекоми и  мекотели, после риби, влечуги и земноводни, и сравнително малко споменавания на птици и бозайници. Всяка статия обаче крие изненада - знаехте ли например, че има отровни птици? Или че има паразитиращо ракообразно, което живее в устата на риба, заемайки мястото на езика ѝ и хранейки се от кръвотока ѝ? Че има пеперуди вампири? Че отровата на някои животни зависи от диетата?

Убедена съм, че всеки ще намери в "(Не)обикновените животни" факт, който да го изненада и изуми. Научното и популярното са перфектно балансирани, а авторът разказва така увлекателно, преминавайки от едно удивително същество към друго, че ще свършите книжката преди да се усетите, че не четете художествена литература.


Коментари

Популярни публикации от този блог

[book review] The Host/Скитница

Летен четатон

[readathon] Имало едно време... - Приказен четатон от bookfan.tasy