[book review] "Антарктида, студеният юг" - Христо Пимпирев

 

 


Заглавие: "Антаркида, студеният юг"

Автор: Христо Пимпирев

Издателство: Сторител / Авлига

Прочетена от: Константин Динчев

Жанр: нехудожествена, научнопопулярна, приключения, природа

Топчеста оценка: 5 звезди

Бележка: за Четатон на бъдещето, точка Книга за ледени пустини или климатични промени

Тази възхитителна малка книга комбинира разкази от първо лице от мисиите на различни изследователи на Антарктида, най-вече на Христо Пимпирев, и най-различни интересни факти за този студен, непознат континент. И уж бе научнопопулярна, нехудожествена книга, а ме развълнува изключително дълбоко.

Първоначално не бях ентусиазирана за тази книга. По-точно, не ми се четеше нехудожествена книга, защото географията и естествознанието не са точно моите предмети, когато си подбирам научнопопулярни четива (или поне в момента). Художествена обаче не си харесах, и когато в Сторител попаднах на тази кратка книга, реших, че си струва в името на четатона.

Струваше си, и още как. Този малък обем прелива от прекрасност - от супер интересни факти, от предизвикателства и приключения, от възхищение и емоция. Като казах "емоция", неволно сравнявах тази книга с другата, пресъздаваща лични преживявания, която четох почти паралелно - "Едно лято в Италия" - и как тя едва успяваше да ме заангажира. Докато тук.. тук се вълнувах при всяко изречение. Може би е и заради прочита, може би заради това колко дълбоко свързан е авторът с това късче земя, но тук дори и най-академичните научни факти предизвикваха у мен неочаквано силни чувства. Усетих буца в гърлото, когато героите - "герои" в художествен и в най-реален смисъл! - говореха, а понякога и се прощаваха със своите близки.

Може би само един кусур мога да намеря на този вариант - дори не на самата книга. :D Прочитът на аудио файла започва с описание... откъде са снимките, които ще намерим в тази книга. :D Това, че ще я слушаме в аудио вариант е само малка подробност. Сигурна съм, че в хартиеното, пълноцветно издание, "Антарктида - студеният юг" би било ново, още по-вълнуващо приключение, но ми стана много смешно от това обявление в началото. Но и така - горещо препоръчвам тази студена книга!



Коментари

Популярни публикации от този блог

[book review] The Host/Скитница

Летен четатон

[readathon] Имало едно време... - Приказен четатон от bookfan.tasy