Наръчник на четатонеца

 


Сезонът на четатоните е открит!

Докато си подбирах четива обаче за Хелоуинския четатон с Ани и подготвях темите на Трибагрения реших да споделя малко  tips & tricks (защото сегашният четатон е Trick or treat, схаващате ли? Ооо, както и да е). Та, ето как аз си планирам участието в книжните  маратони - може пък и да ви е полезно, и във всеки случай ще се радвам да споделите как се подготвяте вие.


 

1. Какъв тип четатонец?

Или с други думи, в състезателно настроение ли си, или не?

Моето отношение към финиширането варира в зависимост от настроението. Може и ви е да се запитате - дали искате на всяка цена да изпълните поставените цели или просто искате да завършите четатона с повече прочетени книги и страници от обикновено?

Понякога се чувствам по-състезателно спрямо себе си, и знам, че ако не постигна целите на четатона, ще се чувствам кофти. В такъв случай си подбирам по-кратки книги, които знам, че ще успея да вместя в ограниченото време. Понякога това са заглавия, които не са ми на първа линия за четене и са избрани именно заради дължината и защото пасват на темите. Така всъщност съм имала някои много добри попадения, въпреки че в първия момент не съм посегнала към книгата единствено от алтруистични подбуди. Това всъщност е една от причините, поради които така обичам книжните маратони с различни, уникални условия - те ме карат да се разровя из купчините книги вкъщи и из списъците в Гудрийдс, да изтупам от прахта и да прочета заглавия, които иначе щяха да събират прах още дълго време. Друго нещо, за което следя, ако ми е състезателно, е да не си поставям твърде големи цели... или поне наведнъж. Отново защото, ако не ги постигна, се чувствам кофти. Например сега за Хелоунския четатон съм супер навита - иска ми се не само да изпълня предизвикателствата на отбор Лакомство, но и да се пробвам със супер интересните задачи, поставени пред отбор Пакост. Но си дръпнах юздите, и реших да атакувам поетапно - ще си подбера книги и за отбор Пакост, но ще пристъпя към тях след като се окича с короната на завършен Лакомник.

Друг път използвам четатона като повод ударно да напредна с четенето, било то като книги или като страници.  В тези случаи преценям, че мога да си позволя да не съм отличник по всички точки, но вместо това да прочета заглавия, на които съм хвърлила око, включително и по-дебели книги, както и поредици, които могат да ме изкушат да продължа да чета следващата част, вместо да премина на друго предизвикателството от четатона. Понякога в този вариант се оказвам с по-малко завършени книги в края на четатона, но с повече прочетени страници, отколкото в предишния.


 

2. Използвайте различни формати

В случая говоря за хартиени, електронни и аудио книги. Ако имате възможност - комбинирайте.  При четатоните е много полезно да запълвате всяка възможност с четене. Ако сте свикнали да лавирате между различните медиуми за четене - супер! Ако все още не сте се осмелили - един четатон е чудесна възможност да пробвате нещо ново.

Аудиокнигите позволяват да напредвате с четатоните, докато вършите някаква друга работа вкъщи или докато вървите навън.  Електронна книга, качена на четеца и на телефона, ви дава възможност да запълвате свободна минута тук и там. Ако сте като мен и не ви пречи да четете няколко книги едновременно, може да напредвате паралелно с няколко заглавия. Ако предпочитате да четете подред, лавирането между различни формати чувствително ще съкрати времето, за което ще приключите с една книга

 3. Използвайте различни формати 2 *

Или форми. Или жанрове. Не съм сигурна как да го нарека, но ето какво имам предвид - не е задължително да четете точно роман. Зависи естествено от самия четатон и условията, които той поставя, но може да комбинирате различни форми - по-къси повести, сборници с разкази, графични романи, дори поезия и нехудожествена литература.

Много хора намират сборниците с къси разкази за идеални за четатони, защото им дават възможност да спират често между различните истории и да запълват кратки отрязъци от време. При мен лично не е така, защото завършеността на всеки от разказите не ме стимулира да продължавам да чета напред.  Комиксите, мангите и графичните романи обаче са ми идеални - харесва ми да се наслаждавам на визуалния елемент, както и на самата история. И без съмнение, те са по-бързи четива от изцяло текстовите си събратя.

Един любопитен вариант са книгите - игри, които събраха скорост напоследък. Наистина, преиграванията им могат да доведат до десетки варианти и часове забавления. Едно или две превъртания на сюжета обаче (дори и когато не умирате скоропостижно), няма да отнемат много време.

В Хелоуинския четатон малко по-трудно ще се вмести, но стихосбирките също са интересен и бърз вариант.  Някои четатони, като - кхъм, кхъм, Трибагрения - имат условия, базирани на корица, на националност на автора, на дължина на книгата... в такива точки удобно може да вместите най-различни книги, включително поезия и нехудожествена литература.. Ако ви трябва да прочетете нещо за училище, университета или работа, и то се покрива с някое условие - защо не си стимулирате служебното четене с четатона?

4. Комбинирайте

Не всички четатони  позволяват да се покрият няколко условия с една книга. Когато обаче това е допустимо, с малко повече обмисляне може да улесните значително четатона си. А и е забавно - както е интересно да се разровиш да намериш подходяща книга за една точка, предизвикателството да намериш такава, отговаряща на няколко е двойно и тройно.

Дори и да не може да го направите в рамките на един четатон, ако имате други предизвикателства, по които се борите - например някое годишно или клубно предизвикателство, може да комбинирате с него. Това може и да не помогне реално за настоящия четатон, но всяка отметната книга ще ви донесе удовлетворението, че напредвате на два фронта.

 5. Разчертайте плана си

На мен лично ми помага да разпиша в дневника си план за четатона. Любимата ми част - освен украсата и оформлението - е измерването на прогреса. Разчертавам си малък таб, в който отбелязвам всеки 10 % от напредъка си по дадена книга. Тъй като обикновено чета по няколко книги наведнъж, често в началните дни на четатоните нямам отметнати задачи. Да виждам реалния прогрес по книгите ми показва, че въпреки това имам напредък.

 Скоро ще се похваля и със странички за Хелоуинския четатон!

6.. Наградете се

Като допълнителен стимул, повечето четатони имат награди. И този път за Хелоуинския, благодарение на Ани, наградите са КУПИЩА и са страхотни! Не пречи обаче да си поставите собствени награди за постигнатите цели. Аз например отделям сума, равна на десет процента от коричната цена на всяка прочетена книга за бурканчето с книжни спестявания. Когато са от четатон, правя сумата 20 процента. Може да си направите всякаква схема, за да се възнаградите за положените усилия - класиката е да си купите книжка, но нека това не ограничава въображенито ви! За този четатон,  при условие че темата на отбор Лакомство е толкова подканваща, нямаше как да не си измисля и подходяща сладка награда след всяка прочетена книга. 

 Това са моите идеи за лек пробег и успешно финиширане на един книжен маратон. Какви са вашите трикове за оцеляване? Не пропускайте да ги приложите на практика, и да се включите в есенния Хелоуински четатон!


Коментари

Популярни публикации от този блог

[book review] The Host/Скитница

Летен четатон

[readathon] Имало едно време... - Приказен четатон от bookfan.tasy