[book review] "Малък наръчник по хюга" - Майк Викинг

Заглавие:"Малък наръчник по хюга"
Автор: Майк Викинг

Издателство: Хермес
Жанр: популярна литература, самопомощ, практични съвети

Топчеста оценка:5 звезди


Нищо ново, но пък толкова приятно за четене! :D

Майк Викинг разказва за произхода, значението и приложението на една дума, която напоследък набира популярност, и която изглежда смята да се засели за по-дълго и у нас.
"Хюга" е от термините, които трудно се предават с една дума, защото включват много определения в себе си - за уют, щастие, сигурност, за домошарство и същевременно за връзка с хората и външния свят. Тази философия идва от Дания, и е може би е една от причините непрекъснато да ги обвяват за най-щастлива нация.

Като се зачетете в книгата, е много вероятно да откриете, че "хюга" не ви предлага нищо качествено ново. Особено ако сте книголюбители (а ако четете това, по всяка вероятност сте), то много добре знаете удоволствието от това да се сгушиш на топло с книга и нещо вкусно за пиене. Но е о, толкова хубаво да видиш всички тези неща, събрани като една житейска философия и да имаш увереността, че когато си смоташ косата на кок-топка, всъщност си хюга, а не те мързи да си направиш истинска прическа.

По-голямата ценност на книгата е не толкова да те научи на нещо, колкото да ти припомни. Защото въпреки че знаем всички тези неща, имаме склонност да ги забравяме и пренебрегваме в ежедневието си. Хюга идва да ти напомни да търсиш и създаваш обстановка и моменти, които да ти послужат като оазис от напрежението и да те презаредят.
 Основните елементи на хюга несъмнено са доказани и действат. Накратко може да ги обобщим като комфорт за всички сетива, който да се предаде и навътре в душата. Свещите като основен компонент съм открила и за себе си от доста време. Почти във всеки момент, в който съм за вкъщи за по-дълго време, има една запалена свещ, в симпатична табличка поставка с камъни и миди. Някои от комплекта, с който дойдоха, и който е подарък - допълнителен хюга фактор!, а други - добавяни от пътешествия и екскурзии. Свещите пък са от кутии или от Джъмбо. Приятна дреболийка, която носи толкова заряд.

Широката гама от значения на хюга позволява и всеки да наблегне или да добави нещата, които му дават тези усещания. Лично за себе си, аз добавям още две неща. Едното си е чисто момичешко - да намериш време за маска за лице или лак за нокти, неща, които ти дават чувството, че си се погрижил за себе си. А второто е нещо, да го речем, съзидателно. Този елемент беше само маркиран в книгата, в местата с готвенето и писането на писма, но мисля, че чувството за създаване на нещо е определено хюга. В моя вариант, това са редуване на най-различни неща. За съжаление, вече почти не пиша, въпреки че създаването на светове и герои ми липсва. Засега редувам видовете ръчна работа, последните месеци основно оцветяване за възрастни и гоблени с мъниста. Така вчера си изкарах един изключително хюга следобед, с барбекю, книга, шезлонг и мънистените пеперудени целувки.

Не на последно място, ето още малко причини, поради които сама по себе си "Малък наръчник по хюга" се превръща в идеалното релакс четиво. Тази книга е и надзъртане в датския бит, душевност и живот - със споменавания на филми, сериали, музика и кътчета от Копенхаген, наистина ще ви се прииска да планирате за там следващата си екскурзия, за да видите светлините на Тиволи, дори и предвид антирекламата на метеорологичните условия. А не на последно място е и начинът, по който Майк Викинг излага всичко - със страхотен хумор и разбиране. Майк признава, че хюга не е всичко. Като запалите свещ и си сипете какао, няма да оправите живота си и държавата. Той сам казва, че е лесно най-големият ти проблем да е една ваза, когато имаш намален работен ден, безплатно здравеопазване и висше образования. Но тази вътрешна нагласа е една неразривна част от цялото, която стимулира стремежа към нещо по-добро, и която ти помага да откриеш щастието - тази така субективна и важна елемента от живота, независимо външните обстоятелства.
А и наистина е много забавно. Вече всеки път като меся тесто, ще гледам на него като на тамагочи, и четох на глас всички части за бекон на приятеля си, защото просто трябваше да ги споделя :D А казах ли колко просто физически красиво е изданието? От месеци вътрешно ме ровичкаше да си го взема, и най-накрая си го купих от Алеята.

Затова, ако имате възможност, прочетете тази малка, добродушна книжка за хюга. Ако нямате възможност за това, то непременно отделете време за малко спокойствие и релакс у дома или с приятели - това нямаше извинение да пропускате.

Коментари

Популярни публикации от този блог

[book review] The Host/Скитница

Летен четатон

[readathon] Имало едно време... - Приказен четатон от bookfan.tasy