Топчест пътеводител за Алеята на книгата


Алеята на книгата във Варна стартира днес и празнува свой мини юбилей - 10 години лятно книжно пиршество <3 Засега ще се въздържа да отправям препоръки за книги (може би като огледам шатрите, тогава :D ). Искам да споделя обаче плановете си за разходката по събитията в този период . Културната програма на Алеята и около нея е доста богата тази година. Естествено, няма да мога да ида на всичко, на което искам, ето обаче събитията, които привлякоха вниманието ми. Ще се радвам, ако се засечем на някое от тях!

*Това не е пълна програма на Алея на книгата - Варна. Официалната програма може да видите в сайта на АБК - ТУК . Статията от линка е обзорна, цялата програма може да изтеглите от линк накрая.

Ето я и топчестата ми селекция:

02.08.

20:00 часа - Добри Божилов представя книгата „Задругата“

03.08.

18:00 Преводачката Росица Цветанова представя „Вратарката и морето“ и „Резервна принцеса“ -
„Вратарката и морето“ от Мария Пар - романът за деца, който спечели наградата „Бисерче вълшебно“ 2019, както и номинираният „Резервна принцеса“ от Турюн Лиан. 

19:00 Петя Кокудева представя книгата „Поздрави от синята палатка”
 
На 3-ти и 4-ти август от 15:00 до 18:00 часае инициативата "Написаното остава. Пиши правилно!". Всеки, който желае да тества знанията си по български правопис и пунктуация, може да се подложи на диктовка или да реши езиков тест и да получи съвети от млади учени от БАН за най-често допусканите грешки. Всички ще получат стикери „Написаното остава. Пиши правилно!“, чието предназначение е да бъдат залепени върху върху табели или надписи на публични места, в които са допуснати правописни грешки

04.08.
4 август, 17:00 - Литературен кът на „Алея на книгата” -  Среща с читателски клуб ОРБИТА и тяхната кампания в полза на четенето „ЧЕТИ-ЗНАЙ-ЙЗРАСТВАЙ”
И аз ще съм там, непременно се отбийте, за да ви зарибим по предстоящите читателски срещи! :D  Този месец са планирани страхотни книги - "Където пеят раците" за реална среща, "Жената от каюта 10" за интернет обсъждане, и "На пет стъпки от теб" за стартиращия от този месец YA клуб. 

Петя Александрова и нейната стихосбирка „Как да порасна” с илюстрации от художника Петър Станимиров на 4-ти август от 19:00 часа (изд. „Ина”) - На това събитие със сигурност няма да присъствам, защото съм дежурна, но комбинацията от Петя Александрова, чиито неща съм чела, и Петър Стан, чиито рисунки сигурно всички познават, не е за изпускане.

05.08 
 
5 август, 18:30 - Голям салон на БНР „Варна“ - ИК Жанет 45 и Радио Варна представят Вечер на Стефан Цанев изд. „Жанет 45
Представяне на романа „Антон и други произшествия” (от Гюдрюн Скретинг) от преводачката Росица Цветанова на 5-ти август от 19:00 часа (изд. „Изида”)
 
6.08
6 август, 18:30 – Малък салон на БНР „Варна“ –  ИК Жанет 45 и Радио Варна представят Иван Ланджев и „Ти, непрестанна новина“   изд. „Жанет 45 

20.00
Веселина Господинова представя книга- албум „Баш майстора завинаги”


07.08
7 август, 19:00 –  Арт галерия „Морско казино“ – Николай Ценков представя  „Човекът, който продаде морето“  - изд. „Колибри“.
 
19 00 – Художник на месеца, Pibooks - това не е част от Алеята, но е също прекрасно книжно местенце. Книжарницата за детска и юношеска литература на вълшебния адрес Бдин 1 и 3/4


08.08
18.00,
Студио 21 – „Ти ли си Тя?“ - Светлин Трендафилов, представяне на стихосбирка

8 август, 18:30 – Малък салон на БНР „Варна“ –  ИК Жанет 45 и Радио Варна представят  Владимир Сълов и„Тракийският код“ изд. „Жанет 45“
8 август, 18:30 – Книжарница „Хермес“ - Варна –  Премиера на „Морски записи“ от Антон Георгиев изд. „Хермес“


Мда, всичко е наведнъж, и изборът е труден. Аз съм била вече на представяне на "Тракийският код", така че ще ида на стихосбирката за разнообразие (тя не е част от официалната Алея)


09.08
9 август, 19:00 – Концертна зала на БНР „Варна“– Истории от 90-те – Предпремиерно четене от предстоящия през октомври сборник – финална част от трилогията, започнала с „Куфарът на брат ми“ и „Бащите не си отиват“. С участието на някои от авторите: Велина Минкова, Калояна Климентова, Катя Атанасова, Специален гост: Герасим Дишлиев и неговият пантомимен разказ за 90-те. изд. „АйСиЮ“


10.08
Издателство „Унискорп“ представя  книгата „Здравей, Дон Кихоте“

Представяне на книгата „Здравей, Дон Кихоте” – сборник с разкази от Васил Стефанов-Слона
 


Финалните дни от програмата са малко празни. Затова пък след края на Алеята има още събития - на 13.08 от 18.00 часа в книжарница Николови Ритейл,  Николай Пеев ще представя "Интервюто"

На 18.08 от 15.00 часа в кафе Ендорфино е срещата за обсъждане на "На пет стъпки от теб", където ще се правя на тийн :D На 25.08 пък е тази за "Където пеят раците", в ЕДНО кафе. 




Също така,
Община Варна и Асоциация „Българска книга” организират кръводарителска кампания под мотото Капка кръв може да спаси живот, прочетена книга може да промени живот. Всеки, който се включи в кръводаряването, ще бъде „поощрен” с книга, подарък от българските издателства.
Не можах да намеря конкретни час и място за тази инициатива, надявам се да обявят нещо. За съжаление, аз давах кръв преди месец, така че няма да мога да се включа, но искрено ви насърчавам да го направите! Ще получите книжка, гризинка, шоколад, талончета (аз последно получих за безплатни бири от "Черната овца", което е едно от любимите ми заведения :D ), дрънкулки и естствено самочувствието, че сте свършили нещо добро. 

Във всеки случай, ще се радвам да се засечем по някой книжен повод този месец!
 

 

Коментари

Популярни публикации от този блог

[book review] The Host/Скитница

Летен четатон

[readathon] Имало едно време... - Приказен четатон от bookfan.tasy