[challenge]Предизвикателство Български автори

Здравейте отново! Второто предизвикателство, което искам да ви представя, е това за Български автори. Всяка година си обещавам да чета повече български автори, но никога не чета толкова, колкото се заричам. Последните години на пазара излизат все повече и повече заглавия от всички жанрове и това е толкова прекрасно! Както винаги съм по-напред с покупките, отколкото с четенето. Ето част от заглавията, които вече имам и до които се надявам да стигна през 2018

  • Индор 1 и 2 - Б.Н.Добрев. - Вече започнах първата от книгите, които получих с лимитирания БОПС. Искам да прочета поне първата, преди да говоря пост-боксинг за кутията.
  • "Пълноземие" и "Слънце недосегаемо" на Николай Теллалов. Неговото драконче още преди години в гимназията ме накара да се върна към новата българска литература. Това е завършека на дракончето, което издирвах с години.
  • "Призвание Герой" - въпреки че, както казах, установих че книгите-игри не са по моята част, вече имам тази и искам да ѝ обърна поне малко внимание, преди да я предам нататък.
  • "Слънчогледите" - Явор Цанев. Разказите на този автор наистина ме впечатлиха от "Странноприемницата"
  • "Разторг" - Антон Фотев. Тази книга си беше поделила награда, доколкото си спомням, с романа на Геновева Детелинова. "Приказка за магьосници, физици и дракон" беше РАЗ-КОШ-НА. Така че и това трябва да е добро.
  • "Преобразена" 1 и 2, а като я купя -и 3. Все добри неща чувам за тази поредица. Ситнитят шрифт на първата бе това, което ме спираше (чувствам се като бабка)
  • "Забравени сказания" - Любомир Николов - Нарви. В читателския клуб четохме "Сивият път", която доста ми хареса и пристигна в комплект с тази книга.
  • "Лора от сутрин до вечер" - Димитър Коцев - Шошо. Тази книга я бях взела от библиотеката, но не я довърших. След това я намерих намалена. Беше лека и забавна, докъдето бях стигнала.
  • "Самодива" - Краси Зуркова. Бях на представянето на книгата и там авторката успокои един от основните ми страхове - че при преработката на книгата към български, нашенският вариант звучи достатъчно пълнокръвно и богато. Просто откъсите на английски, които четох, ми звучаха леко постно. Още се каня на книгата, въпреки че сега съм почти убедена, че ще ми хареса-
  • "Междусъния" - Димана Атанасова. Изглеждаше супер, а авторката ми прилича на актрисата, играла Анабет във филмите за Пърси Джаксън :D
  • "Вестители" - Цветелина Владимирова. Това беше една от бг книгите, които бяха най-ярки в книжното ми пространство тази година.
  • "Дух" - Натали Димитрова. Това е първото произведение на едно от форумните ми другарчета. Въпреки че тя казваше, че оттогава се е развила дори повече, наистина искам да прочета издадената ѝ книга!
Това са само бг книгите, които виждам в момента, без да ровя назад в рафтовете. Вие чели ли сте някои от гореизброените книги? А препоръки за други? Току виж вече ги имам... макар че ако ги нямам, като нищо ще се изкуша XD Но след като натрупам парички от Спестовното предизвикателство... нали?

Освен към читателската част, искам и да наваксам с писането на ревюта за български книги. Някои ревюта на книги, които четохме в Клуба, са почти готови от бележките и коментарите ми там.

Както и Спестовното предизвикателство, Предизвикателството "Български автори" е едно от годишните, които организираме във Форум Муза. Ако искате да прочетете правилата, можете да кликнете линка към форума или да отворите спойлер тага на долния ред :)
Спойлер таг!
Правилата накратко: четете книги от български автори Общи правила:тук Нашироко:
  • Брои се всичко - официално издадени, самиздат, електронни и т.н.
  • Сборници с разкази също се броят! Ако разказите не са събрани в сборник, а ги четете в интернет например, или в списание - 10 прочетени разказа може да броите за една книга за нуждите на предизвикателството.
  • Може сами да си поставите желана бройка или просто да видите докъде ще стигнете
  • Като стимул за "Изберете българското", 1 книга = 3 билетчета
  • 1 отчетено ревю = 4 допълнителни билетчета.

  • Попитаха ме дали може човек да участва от блог или да пише за предизвикателствата на блога си.  Мисля, че няма проблем ;) Но ще се радвам ако споменете форума, а ако искате да участвате в тегленията (на всеки три месеца правя томбола, в която включвам участниците от всички предизвикателства. Късметлията получава книжка от моята колекция четени книжки по негов/неин избор. Книжка за тях, празно място за мен!) - та, ако искате да участвате в тегленията, че моля да се отчитате във форума, за да мога да броя билетчетата ;)

    Но - във всеки случай - четете родни автори!

    Коментари

    1. Здравей,
      Много хубава инициатива, аз също може да се включа, ако стигна до някой български автор. От горепосочените ти препоръчвам поредицата на Цветелина Владимирова, наистина е на световно ниво. Чел съм и 2 от книгите Призвание Герой, но не ме впечатлиха много. Ако ти се четат книги-игри ти препоръчвам да пробваш някоя от по-старите. Преди няколко години се натъкнах на такива и ми бяха много интересни. Не помня конкретни заглавия, но ако имаш интерес ще ги потърся.
      Възможно е и да се възползвам от списъка ти с български книги, когато реша да си потърся нещо.
      Поздрави и успех с предизвикателството

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря! Определено ще обърна внимание на "Вестители". Взех книгата ѝ веднага щом излезе, направо случайно - просто едно от онези посещения в книжарницата, когато не може да си тръгнеш без нещо под ръка. По-късно, когато започна да се говори за нея, окончателно се убедих, че ще се чете.
        За книгите-игри, смятам просто да прегледам тази, която имам. След това сигурно ще я подаря, както направих с предната, "Котаракът и черният нарцис". Просто мисля, че не са за мен.
        Успех и на теб с българските автори! Определено заслужават повече внимание и любов от публиката. Планирам да си направя една нова секцийка отстрани на блога, с вече прочетените бг книги и техни ревюта - някои от миналите години са наистина добри, така че и от тях може да се черпят идеи ;)

        Изтриване
    2. "Самодива"-та НЕ ти я препоръчвам... субективно -не ми допадна...може би твърде много се размина с очакванията ми за опознаване на българския фолклор.( За последната цел- препоръчвам Господарката на Господ от Р.Де Мео, която пък на мен ми беше препоръчана )
      *
      обратно на книгата
      Стремеж към красиви описания, стремеж има...това е в + и причината да дам шанс на книгата.
      За съжаление, и обективно мисля, че сюжетът не е доизмислен, нещо липсва.... в духа на тийнеджърски вампирски романс е, но без вампири, на фона на твърде малко за самодивите ...някои неща са "но комент"
      Ако си нямах толкова много работа, щях да го(сюжетът) кондензирам в едно писмо и да го пратя право в пощата на чичо Лъчо и чичо Тото от Скандау. Те тъкмо с разплитането на такива истории се занимават.

      Съжалявам, ако съм твърде негативна. Не ми е целта това-на мнение съм,че човек трябва да пише , да пише лошо; да пише ,както може : да пише много, докато не достигне десятката !

      ОтговорИзтриване

    Публикуване на коментар

    Популярни публикации от този блог

    [book review] The Host/Скитница

    Летен четатон

    [readathon] Имало едно време... - Приказен четатон от bookfan.tasy